25 Април 2024 г. Четвъртък

Мирослав Найденов: Няма да спрем търговията с дървесина на Стоковата борса!

2012-02-23 06:24:04

Няма да спрем търговията с дървесина на Стоковата борса, каза на извънредна пресконференция днес земеделският министър Мирослав Найденов. 

Поводът за позицията му беше днешният протест на представители на дървопреработвателния бранш срещу решението дървен материал да се продава през Софийската стоковата борса.

Представители на малки и средни фирми изразиха опасения, че решението ще ги принуди да купуват материал от спечелили участници в борсовата търговия и по този начин ще закрие бизнеса им.

От първата сесия на Софийската стокова борса са реализирани 158 000 кубически метра дървесина, съобщи министър Найденов и посочи, че преди 150 000 кубика са щели да се реализират в рамките на 150 или 200 търга.

Найденов повтори тезата си, че търговията с дърва трябва да отиде на борсата, защото ще осигури прозрачност на сделките. Запазва се решението 50 на сто от дървесината да се предлага на борсата, останалите 50 на сто - чрез търгове.

„Като говори БСП за гори, първото, което хрумва на нормалния човек, е заменка. Дълги години гората е била управлявана на следния принцип – заплата малка, но гора голяма“, посочи Найденов по повод критиките на левицата. 
„Имаме много къса памет – тези хубавци, тези крадци, които откраднаха българската гора чрез заменки, те да ми говорят за гора. Щели да ме плашат, да ме съдят за обида. Няма обида, тях обществото ги посочи. Те заменките ги направиха пред очите на обществото“, посочи Найденов.

„Те нямат моралното право. Заради техните безобразия и безчинства в горите, заради това, което направиха, ние в момента водим дело с ЕК и сме заплашени от санкции за стотици милиони“, изтъкна министърът. По думите му „тези, които говорят от парламента, не са стъпвали в гората“. Тук са хората, които не са слизали от гората. Тези хора искам да чуя, а не - Нинова и компания. Още едно дело да ми заведе, ако иска”, каза Мирослав Найденов.

 

„Рейтингът на съответния министър е пропорционален на исканията за оставки, посочи той по повод искането, отправено от парламентарната трибуна от Коалиция за България. Виждате - на кои искат най-много. И високите дървета ги брулят“, каза министърът.

„ да се сетят за заменките", подчерта министърът. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати