19 Април 2024 г. Петък

Преглед на печата днес

2012-02-23 05:56:38

"Скъпият петрол ще направи крепостни много хора", прогнозира пред "24 часа" Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него за България все по-видима ще стане силната зависимост от внос на енергия. Ще се увеличи изтичането на национален доход към Русия под формата на внос на нефт и газ, прогнозира експертът.

В края на 1999 г. сме плащали около 100 млн. евро месечно за внос на петрол, а в края на 2011 г. плащаме около 400 млн. Катосе има предвид, че доходите на българите в евро не са се увеличили 4 пъти, е ясно, че тази енергийна зависимост на практика води до намаляване на наличния доход за потребление на други стоки или за спестявания.

"Здравните уволнения минаха със суперлативи", съобщава "Сега". Изданието цитира финансовия министър Симеон Дянков, според който „директорът на здравната каса Нели Нешева и заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова си вършеха добре работата, но станаха жертви на популизъм".

Комисията за защита на конкуренцията е започнала проверка срещу ДСофармаФ и ДСофарма трейдингФ за монополно положение в търговете за доставка на медикаменти и медицински изделия в системата на НЗОК и здравното министерство, съобщава "Монитор".

Разследването на антимонополния орган ще обхване последните 5 години. Фармацевтичната компания нарушава Закона за защита на конкуренцията, тъй като затворила целия цикъл Ц от производството на лекарства, през дистрибуцията, до продажбата на едро и дребно.

Лекарствен октопод не може да има без държавна подкрепа, коментира "Сега". Лекарствената политика съвсем не е нещо просто, а този пазар далеч не се ръководи от етични съображения, особено в България. 
И когато точно този бизнес се окаже в дъното на скандал между две мощни икономически групировки, тясносвързани и с управляващите, и притежаващи медии, обществената какофония става пълна, констатира изданието.

"ГЕРБ имат идеи, но нямат хора", отбелязва в интервю за "Труд" проф. Милан Миланов, шеф на етичната комисия на БЛС.

По думите му кадровият кадрил в здравното министерство, лекарския съюз, здравната каса и парламентарната комисия е безумен. Всеки от дошлите трима здравни министри се появи със своя мантра, която защитаваше със зъби и нокти, без хората да разберат защо. 

Божидар Нанев искаше да затваря болници, Анна-Мария Борисова се вплете в някаква здравна карта, за която обществото така и не разбра има ли нужда или не, а Стефан Константинов иска диагностично свързани групи. Настоящата ситуация е последствие от генезиса на една бързо създадена партия” коментира още Миланов.

"Походът на Калинките", коментира в "Труд" социологът Кольо Колев. Походът на Калинките - на случайните хора, попаднали случайно на властови позиции - става масов и явен. Като правило това са хората от втория, третия ешалон на висшата бюрокрация.

На тези Калинки се опитват да се противопоставят партийците - професионалистите, хората с идеология. Тези, които играят на дълга игра. Хората, които искат да останат в политиката или да запазят лицето си, констатира експертът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати