Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Фев 19
Начало arrow България arrow Дават скандалната шефка на Агенцията по вписванията на прокурор

Дават скандалната шефка на Агенцията по вписванията на прокурор

  Print E-mail
2012-02-23 05:51:34
източник: dnes.bg

Освободената от длъжност шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова най-вероятно ще бъде предадена на прокурор за престъпления по служба заради скандалните бонуси, които си е раздала през последните шест месеца на 2011 г., съобщава"24 часа".

Изчаква се обаче първо да приключи вътрешният одит на агенцията, за да бъде решено какво да бъде предприето срещу Николова.

Най-вероятно тя ще стане клиент на Софийската градска прокуратура, тъй като отсега е ясно, че с бонусите, които си е раздала, е извършила престъпление по член 282 от Наказателния кодекс, касаещ злоупотреба със служебно положение, коментира източник от правителството, цитиран от изданието.

Той бе категоричен, че през последните шест месеца на 2011 г. Виолета Николова сама си е определяла сумите за допълнително материално стимулиране (ДМС) към заплатата.

Това обаче е абсолютно незаконно според наредба от 5 ноември 2004 г. -  документ, който определя реда за раздаване на бонуси в Агенцията по вписванията. Според документа бонус се отпуска само от министъра на правосъдието.

В последните 6 месеца на годината обаче Николова сама си е определяла размера на допълнителното материално стимулиране в противоречие с наредба номер 2 на агенцията.

 

От правосъдното министерство официално потвърдиха, че подписите на бившия правосъден министър Маргарита Попова стоят само под документите за бонуси на Николова за първите 6 месеца на годината. После изпълнителният директор на агенцията взема в свои ръце определянето на възнагражденията си, без да иска разрешение от министерството.

За юли и август Виолета Николова скромно си отпуснала по 5000 лева на месец към заплатата, а през септември - 7000. В началото на октомври шефката си подписала предложение да вземе 4000 лева, но още в края на същия месец си пуснала второ платежно нареждане за още 11 000 лева.

Така само за месец тя усвоила по собствено предложение цели 15 000 лева.

За двата последни месеца на годината Виолета Николова си е отпуснала по 8000 лева. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини През нощта от югозапад ще започне увеличение на облачността. Ще бъде почти тихо с минимални температури между минус 1 и 4 градуса. - - В събота ще бъде облачно. Около обяд от югозапад ще започнат ...
  Новини Днес е голямата Задушница преди Великия пост, който през тази година започва на 19 февруари. - - По традиция в съботата срещу Неделя месопустна /Месни заговезни/ - на голямата Задушница преди ...
  Новини Православната църква чества днес Свети Атанасий.Той е роден през 295 г.Духовен наследник и продължител на делото на Свети Антоний е друг светец също произлизащ от Египет. Става дума за Свети ...
  Новини На 17 януари православната църква почита паметта на Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден. - Имен ден празнуват всички, носещи имената Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, ...
  Новини Българското председателство започва със заем в размер на 100 млн. евро по Плана "Юнкер" за "Биовет". Заемът е отпуснат от Европейска инвестиционна банка. Той има за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?