25 Април 2024 г. Четвъртък

Дават скандалната шефка на Агенцията по вписванията на прокурор

2012-02-23 05:51:34

Освободената от длъжност шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова най-вероятно ще бъде предадена на прокурор за престъпления по служба заради скандалните бонуси, които си е раздала през последните шест месеца на 2011 г., съобщава"24 часа".

Изчаква се обаче първо да приключи вътрешният одит на агенцията, за да бъде решено какво да бъде предприето срещу Николова.

Най-вероятно тя ще стане клиент на Софийската градска прокуратура, тъй като отсега е ясно, че с бонусите, които си е раздала, е извършила престъпление по член 282 от Наказателния кодекс, касаещ злоупотреба със служебно положение, коментира източник от правителството, цитиран от изданието.

Той бе категоричен, че през последните шест месеца на 2011 г. Виолета Николова сама си е определяла сумите за допълнително материално стимулиране (ДМС) към заплатата.

Това обаче е абсолютно незаконно според наредба от 5 ноември 2004 г. -  документ, който определя реда за раздаване на бонуси в Агенцията по вписванията. Според документа бонус се отпуска само от министъра на правосъдието.

В последните 6 месеца на годината обаче Николова сама си е определяла размера на допълнителното материално стимулиране в противоречие с наредба номер 2 на агенцията.

 

От правосъдното министерство официално потвърдиха, че подписите на бившия правосъден министър Маргарита Попова стоят само под документите за бонуси на Николова за първите 6 месеца на годината. После изпълнителният директор на агенцията взема в свои ръце определянето на възнагражденията си, без да иска разрешение от министерството.

За юли и август Виолета Николова скромно си отпуснала по 5000 лева на месец към заплатата, а през септември - 7000. В началото на октомври шефката си подписала предложение да вземе 4000 лева, но още в края на същия месец си пуснала второ платежно нареждане за още 11 000 лева.

Така само за месец тя усвоила по собствено предложение цели 15 000 лева.

За двата последни месеца на годината Виолета Николова си е отпуснала по 8000 лева. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати