26 Април 2024 г. Петък

Брюксел спря 500 млн. еврофондове на Унгария

2012-02-22 15:51:10

Европейската комисия ще спре достъпа на Унгария до 495,2 млн. еврофондове, предназначени за страната, тъй като Будапеща се е провалила с исканите от ЕС съкращения на публичните разходи. 

Унгария е първата жертва на новите правила за икономическо управление в ЕС, които влязоха в сила в началото на година.

Брюксел обяви, че от 1 януари 2013 г. Унгария няма да може да ползва една трета от средствата от Кохезионния фонд за 2013 г., тъй като превишава с 0,5% прага за бюджетен дефицит в ЕС, който е 3,5%. 

Страната потенциално може да е обект на много по-сериозни глоби по други три наказателни процедури, които Европейската комисия води срещу нея заради неприемливи промени, ограничаващи независимостта на централната банка и на органа за защита на информацията, както и за намаляване възрастта за пенсиониране.

Унгария е в процедура за свръхдефицит заради прекомерните си бюджетни разходи от влизането си в ЕС през 2004 г. и ЕС е отлагал два пъти въвеждането на санкциите.

През 2011 г. правителството успя да намали бюджетния дефицит до 3,5 на сто като прехвърли частните пенсионни фондове към бюджета и така намали дупката в хазната. Еврокомисията обаче обяви тази мярка за еднократна и недостатъчна и пристъпи към санкцията. 

В днешното решение на Комисията се казва, че ако Унгария не беше трансферирала спестяванията за пенсия, бюджетният й дефицит би бил 6 на сто от БВП, двойно на европейските прагове. Освен това икономическата прогноза за страната показва, че растежът й ще се забавя, което допълнително ще влоши бюджетната ситуация в страната.

Орязването на фондовете ще доведе до допълнителен спад на БВП на Унгария с 0,5%  и ще засегне 29% от предвиденото за нея през 2013 г. финансиране. Ще пострадат предимно транспортни и екологични проекти, които се изграждат с пари от Кохезионния фонд, които се планират за догодина. 

Изпълняващите се в момента градежи на магистрали, удължаване на метрото и други, ще могат да продължат, обясни регионалният еврокомисар Йоханес Хан.

"Това не е наказание, а честна и пропорционална превенция, която ще възстанови доверието в унгарската икономика и на унгарските граждани в техните управляващи", заяви икономическият комисар Оли Рен. Ако Унгария успее бързо да стабилизира бюджета, мярката ще бъде отменена. 

Новите правила за икономическо управление в ЕС разрешават при свръхдефицит на Еврокомисията да предлага, а страните членки да утвърждават отнемане на финансиране по структурните фондове за държавите, извън еврозоната. За страните, използващи общата валута се предвиждат финансови глоби от 0,1 до 0,5 на сто от БВП. 

В момента Еврокомисията e отворила процедури по свръхдефицит срещу 23 държави членки. Извън наблюдението са само Естония и Швеция, а Люксембург и Финландия са се изправили в срок и техните процедури са закрити. 

Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България на 12 май 2010 г. и я е спряла два месеца по-късно. Но нова проверка на състоянието на бюджета е насрочена за 2013 г. 

След нея ще се прецени дали България подлежи на наказание или ще бъде окончателно освободена от бюджетния мониторинг.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати