26 Април 2024 г. Петък

OMV разкри огромно находище на газ в Черно море край Румъния

2012-02-22 15:20:53
Най-голямата петролна компания в Централна Европа – базираната във Виена OMV AG съобщи, че е открила находище на газ в черноморския шелф на Румъния, което може да се окаже най-голямото в историята на компанията. То се разработва съвместно с Exxon Mobil, съобщава Bloomberg.

Предварителните изчисления показват, че наличното количество от суровината може би достига 84 млрд. куб. метра, се казва в официално съобщение на OMV.

Единият кладенец, разработван от Exxon, се намира на 170 км от брега на дълбочина 1000 метра. Проучването му е започнало в края на миналата годинаq като се очаква дълбочината да се окаже около 3000 метра. От този кладенец OMV Petrom и Exxon държат по 50 на сто дял.

"Това може да се окаже най-голямото находище в историята на OMV", коментира изпълнителният директор на компанията Герхард Ройс.

Все още обаче е рано да се каже дали ще бъде възможно находището да бъде разработвано с търговска цел, въпреки че обследването му ще погълне милиони долари. През тази година ще му бъде направено 3D сеизмично проучване.

Това е първото успешно дълбоководно сондиране в Черно море. Евентуалната му експлоатация няма да е никак евтина, съобщи Ройс.

Акциите на компанията поскъпнаха с близо 6 на сто след новината. Те се търгуват на виенската борса.

OMV пострада заради безредиците в Либия, които принудиха компанията да спре експлоатацията на 12 петролни находища в страната, за които имаше договори до 2032 г.

От австрийската компания прогнозираха, че средната цена на петрола сорт "Брент" ще остане над 100 долара за барел тази година и че разликата в цената със сорта "Урал" ще остане малка. Това е сортът, който "Лукойл" преработва в България и на базата на чиито цени формира стойността на горивата.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати