20 Април 2024 г. Събота

Мирослав Найденов към БСП: "Тези хубавци, тези крадци, те откраднаха гората чрез заменки"

2012-02-22 14:44:42
Като говори БСП за гори, първото, което хрумва на нормалния човек, е заменка. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, цитиран от агенция "Фокус", по повод критиките на левицата за политиката на Найденов по управлението на горите и търговията с дървесина.

"Имаме много къса памет – тези хубавци, тези крадци, които откраднаха българската гора чрез заменки, те да ми говорят за гора. Щели да ме плашат, да ме съдят за обида. Няма обида, тях обществото ги посочи. Те заменките ги направиха пред очите на обществото и ние да го забравим и те да обясняват, че нещо в гората...", каза още Найденов.

Конфликтът между министър Найденов и представители на левицата за кризата на пазара на дървесина продължава втора седмица с взаимни обвинения. Депутатът от БСП Корнелия Нинова днес заведе дело за клевета срещу министъра.

Причината - БСП обвини управляващите и министъра в лобизъм и непрозрачни сделки с дървесина и подаде сигнал до прокуратурата, а Найденов отговори с контраобвинения, че политици от БСП са се облагодетелствали от дървената мафия и затова били срещу новата система в сектора, въведена от него. Заради това Нинова обяви, че ще го съди. Междувременно от левицата поискаха оставката му и заради назначението на шефа на "Напоителни системи" Георги Харизанов, разследван по две дела, който вчера беше отстранен.

Атаките на левицата към министъра продължиха. "Ако есента бяха проведени търговете за добив на дървесина, сега нямаше да има такъв дефицит", заяви днес депутатът от левицата Меглена Плугчиева. В кулоарите на парламента тя обяви, че истинската причина за проблема е административна немарливост, защото цялата подзаконова уредба на Закона за горите не беше готова до края на декември. Тя отбеляза още, че дървесина се купуваше за 46 - 50 лв., а след това се препродаваше за 120 - 150 лв. "Всички можете да си направите извода за какви печалби става дума и в чии джобове отиват те", коментира депутатът.
Във Фонд "Земеделие" са раздадени над 1 милион лева бонуси, а в администрацията на министерството на земеделието са раздадени 800 000 лева, обяви още Меглена Плугчиева.
Това минава всякакви граници и ме изважда от равновесие, заяви днес Найденов.

И продължи: "Те нямат моралното право. Заради техните безобразия и безчинства в горите, заради това, което направиха, ние в момента водим дело с ЕК и сме заплашени от санкции за стотици милиони. Дълги години схемата е била: гора голяма – заплата малка, дълги години горите са управлявани така. Те са търпели и сигурно са били съучастници в това, което обясниха техните колеги - от пет камиона, три плащаме, два ги крадем. Няма да стане. Каквото и да говорят от БСП, обществото взе решението си."

"Тези, които говорят от парламента, не са стъпвали в гората. Тук са хората, които не са слизали от гората. Тези хора искам да чуя, а не Нинова и компания. Още едно дело да ми заведе, ако иска", обяви министър Найденов. И заяви, че рейтингът на съответния министър е пропорционален на исканията за оставки: "Виждате на кои искат най-много. И високите дървета ги брулят."

И пак повтори: "Отговарям едно на БСП - каквото са казали тези хубавци, да се сетят за заменките."

"Няма да спрем търговията с дървесина на стоковата борса в София - така министърът на земеделието и храните отговори на протестиращите. Днес представители на дървопреработвателния бранш демонстрираха пред сградата на Министерския съвет срещу решението дървен материал, добиван в държавните горски стопанства, да се продава през Софийската стоковата борса. Първата сесия на борсата за продажба на различни видове дървесина се състоя в петък миналата седмица. Според протестиращите новият начин на продажба ще доведе до закриване на бизнеса им, защото са принудени да купуват материал от спечелили участници в борсовата търговия. От БСП също предупредиха, че до сделки ще се допускат само препоръчани от ръководството на борсата фирми.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати