28 Март 2024 г. Четвъртък

Хонорари за 393 хил. лeва са взели 12 столични общинари за работата си в агенция

2012-02-22 08:55:11
На 393 041 лева възлизат хонорарите на 12 общинари, получени от участието им в Съвета за управление на Столична общинска агенция по приватизация. Това става ясно от отчета за работата на агенцията по Годишния общински план за работа по приватизция и следприватизационен контрол за 2011 година, който вчера беше разгледан на комисия по бюджет и финанси.

Практиката за допълнителни възнаграждения в Столичната община съществува от години, разказаха общинари пред "Дневник". Съветник от опозицията, пожелал анонимност, обясни, че хонорарът в Агенцията по приватизация се смята по следната методиката - 300% умножено по средната заплата в общината на месец, която била около 700 лева. Това прави по 2100 лева месечно, или 25 200 лева на година над заплатата за работата в съвета. Сумата се получавала към месечното възнаграждение.

При изчисление на общата сума към хората, които са я получили се оказва, че явно някои от членовете на органа получават повече пари от останалите. Общинските съветници не са задължени да подават декларации за доходите си към Сметната палата. Такова задължение законът вменява само на председателя на общинския съвет, кмета и неговите заместници. Така единственият начин да се разберат доходите им е, ако самите те съобщят сумите, които получават за работата си в общината.

Съветникът от ГЕРБ Валя Чилова, която е ръководител на Надзорния съвет, при представянето на отчета на агенцията вчера отказа да й бъдат задавани каквито и да били въпроси. Потърсен по телефона съветникът от ГЕРБ и зам.-председател на СОС Николай Стойнев (ГЕРБ) отрече да участва в Надзорния съвет, въпреки че името му фигурира в решение от 24 ноември 2011 г., с което е избран за член.

В отчета е записано, че сумата от 393 041 лева е за изброените в чл. 7, ал.1 от Правилника за дейността на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП). Там е опоменато, че в Надзорния съвет участват 13 членове, които се избират от общинския съвет. Това по правило трябва да са 9 общински съветници и 4-ма, избрани от кмета (виж карето в края на текста).

Всъщност през ноември, когато започна новият мандат на СОС, са избрани само 12 представители на общината в агенцията - с един съветник по-малко от нормативно определеното. Това са 5 съветници от ГЕРБ, 2 от БСП и един от "Синята коалиция" от квотата на ДСБ. Включват се и 4 представители от администрацията, посочени от Йорданка Фандъкова.

Самата Столична общинска агенция за приватизация е специализиран орган към общинския съвет, създадена за подготовка, реализация и оперативен контрол на приватизационния процес. Задълженията й произтичат от закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия. Чрез агенцията се извършва приватизацията на общински дружества и обособени стопански обекти, които са общинска собственост на София. Тя е създадена през юли 1992 г. и голяма част от общинските имоти вече са в частни ръце.

Бюджетът на агенцията, нейният състав и решенията се определят от Столичния общински съвет (СОС). Общите разходи на агенцията за 2011 година, към които влизат и хонорарите, са 1 463 955 лева. За заплати на щатните служители на фонда са отишли 684 613 лева, за техните осигуровки още 137 368 лева. Похарчени са и средства за дълготрайни материални активи за 6 228 лева, както и 242 705 лева за канцеларски, стопански и други разходи. Отделно като разходи за приватизиране са посочени 188 794 лева.

Касовите приходи са 5 852 803 лв. без ДДС, пише още в отчета. В сумата влизат приходите от приватизационни сделки 5 771 483 лв., от неизпълнение на конкурсните условия и наказателни лихви - 46 356 лв., както и приходите от продадени тръжни и конкурсни документи и депозити на отказали се участници за 34 750 лв. и 214 лева от лихви.

В общината съществуват и други агенции, които имат органи на управление с общинари, получаващи хонорари. Мандатът на всички припокрива този на управлението на съвета - 4 години.

Такъв орган е Съветът за управление на Специализирания общински приватизационен фонд, който в момента се състои от 13 общинари - 9 съветници и 4 заметник-кметове. Неотдавна стана известно, че заместник-кметовете по екологията Мария Бояджийска, по строителството Ирина Савина, по транспорта Любомир Христов и за правните въпроси Юлия Ненкова (в момента бивша) са взели по около 30 хил. лева бонус през 2010 г. над заплатите си точно за участието си в този съвет.

От ноември 2011г. до момента в него участват същите заместници на Йорданка Фандъкова с изключение на Ненкова, която е заменена от новия зам.-кмет по финанси и бюджет Дончо Барбалов.

Хонорари там е имало и през миналата година. От есента в Съвета за управление участва и съветникът от "Синята коалиция" Прошко Прошков (ДСБ), който беше и кандидат за кмет на предходните местни избори. По време на кампанията той възнегодуваше към сегашния модел на управление, в който той беше районен кмет на "Лозенец". Пред "Дневник" Прошков разказа, че досега е взел малко под 2000 лева хонорар за работата си. Изразява несъгласие с тази практика, въпреки че е приел възнаграждението.

В момента актуален дебат по получаваните хонорари към основното възнаграждение за общинските съветници и административните кадри няма. Въпросът е не само в размера на разпределяните суми, а на какъв принцип се получават, каква е свършената работа итн. "Дневник" търси за коментар по тези теми кмета, зам.-кмета по финансите и председателя на СОС.


От ноември 2011 година, когато започна новият мандат, в Съвета за управление на Столична общинска агенция по приватизация участват:
1. Валя Чилова (ГЕРБ)
2. Искра Ангелова (ГЕРБ)
3. Татяна Георгиева (ГЕРБ)
4. Николай Стойнев (ГЕРБ)
5. Радослав Тошев (ГЕРБ)
6. Петър Москов (ДСБ)
7. Калоян Паргов (БСП)
8. Жельо Бойчев (БСП)

И четиримата предствители на администрацията, посочени от кмета Фандъкова:
9. Румен Георгиев
10. Юлия Ненкова - бивш заместник-кмет
11. Ралица Стоянова
12. Минка Владимирова
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати