29 Март 2024 г. Петък

Следващата седмица ще са готови промените за лихвите по кредитите и банковите такси

2012-02-22 08:53:59
До края на следващата седмица Министерството на финансите ще внесе за обсъждане от правителството проекта с промените за определяне на лихвите по банковите заеми, измененията за таксите, които събират финансовите институции и включването на кредитите до 400 лв. в обхвата на закона. Това съобщи в сутрешния блок на държавната телевизия вицепремиерът Симеон Дянков.
Той посочи, че по тези въпроси продължават и днес следобед разоговорите с банките като има известно сближаване в тезите им. Той още веднъж подчерта, че неговите предложения са ясни и са очевидна европейска практика.

Дянков изрично подчерат, че неговото ведомство е основното, което има право да предлага такива закони не е необходимо одобрението на баноквия сектор, за да станат те факт. "Може да имаме различия, но в крайна сметка аз искам това да стане в полза на потребителите", обясни вицепремиерът. В отговор на въпрос той посочи, че най-голямото различие между неговата позиция и тази на банкерите е по отношение на таксите.

За по-голямата част от таксите, които банките взимат от получателите на кредитите в момента, той предлага или да бъдат обявени за незаконни или да се поделят между кредитополучателя и банката.
", обясни преди време пак от телевизионния ефирфинансовият министър.

Най-обсъжданото в публичното пространство предложение беше свързано обаче с въвеждането на базисен лихвен процент, който да е в основата на формирането на лихивите по кредитите – EURIBOR или SOFIBOR.

По тази тема банкерите вече били убедени, че такава промяна е неминуема и е по-добре да стане сега, коментира с днешна дата вицепремиерът.

Той съобщи още, че до две седмици Надзорният съвет на Сребърния фонд ще е готов с поправките в Закона за него, с които ще се даде възможност парите да бъдат инвеститори в държавни или общински ценни книжа, а на по-късен етап и в корпоративни. Фондът трябва по-активно да се управлява, защото сега по закон той губи 40-50 млн. лв., защото парите му стоят без лихва в БНБ. Така Дянков отново мотивира идеята си част от средствата на фонда да се използват за погасяване на външен дълг, чиито падеж е януари 2013 г. това според него е по-логично отколкото за целта да се търсят външни заеми. Той сравни ситуацията с тази на човек, който има спестени пари, но вместо да ги ползва за нуждите си, ги държи под възглавницата, а тегли кредит с висока лихва. Според него противници на идеята били посредници, които взимат 40-50 млн. лв. под формата на такси, когато България излиза на пазара на държавен дълг. Кои са те можело да се разбере по това кои говорят против идеята парите от Сребърния фонд да се използват за целта.

По повод коментарите , че фискалният резерв е намалял заплашително, Дянков обясни, че тази тема се появявала всеки януари и се забравяла през април. Причина за това било обстоятелството, че заради НДСВ България има плащания по дълга през януари и също други задължения и парите по това време на годината няма откъде другаде да се вземат от фискалния резерв. В случая става дума за 1.5 млрд лв. - за дълг и за земеделски плащания. През март обаче резервът щял да се върне на равнището си от около 4.1 млрд. лв.  
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати