29 Март 2024 г. Петък

Дянков: Нешева и Павлова станаха жертви на популизъм

2012-02-22 08:53:11
Директорът на здравната каса Нели Нешева и заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова си вършеха добре работата, но станаха жертви на популизъм. Това заяви в сутрешния блок на държавната телевизия финансовият министър Симеон дянков, в чиито ресор на вицепремиер е здравеопазването.

Неговата оценка е и, че натискът в момента е отчасти политическа спекула и популизъм, отчасти - между медийни групи. 

Той обясни, че организации като здравната каса, НОИ, Агенция "Пътна инфластруктура" и други, които са по отделни от Закона за държавния служител нормативни актове, имат право да раздават до 25 на сто от приходите си като бонуси. Той обаче подчерат, че трябва да се направи така, че тези стимули да са прозрачни и справедливи. Стъпка в тази посока била вече направена през 2010 г., когато премиерът забранил държавни служители, които участват в бордове на директорите да получават допълнителни суми както е било в миналото. Другата стъпка е промяна в Закона държавните служители, с която да се реши, че бонусите не са свързани със събираните от съответните ведомства такси. Третата стъпка, според Дянков, е допълнителни пари да се дават само за добре свършена работа и след преценка на ръководителя, а не "на калпак".

Вицепремиерът посочи, че всички тези поправки са внесени още през ноември в Народното събрание, но все още отлежават. В телефонен разговор снощи той напомнил за тях на премиера.
При положение, че шефът на здравната каса управлява 4 млрд. лв. бюджет, е нормално да взима 1000 лв. бонус на месец. Иначе как ще стимулираме хората, които управляват огромен ресурс, попита риторично в ефира вицепремиерът.

Той защити и освободената вчера Гергана Павлова, която по думите му си е вършела добре работата и е направила доста в своя ресор. Дянков обясни, че благодарение и на нейните усилия се е увеличил достъпът до лекарства, плащани от здравната каса и също разпределението на лекарствата в болниците, които преди се запасявали.

Дянков потвърди, че предстои анализ на цените на лекарствата, какъвто се очаква да поиска днес по време на правителственото заседание здравният министър.

Според вицепремиера грешка на Павлова било, че не излязла по-рано да обясни ситуацията с предишната си работа. Самият Дянков бил запознат със случая и каза, че тя никога не е работила за "Софарма", а за анализаторска фирма, купена от компанията през 2006 г. Няколко месеца по-късно ръководството е било сменено и така Павлова е напуснала фирмата.

По думите му над България не тегне заплаха от санкции за държавна помощ по отношение на "Софарма", защото ставало дума за обществени поръчки, но страната ще отговори на запитването на Европейската комисия.

На въпрос за оценката му за работата на здравния министър Дянков посочи, че са се направили някои добри неща, които десетилетия чакат да бъдат направени. "Други обаче се правят сравнително плахо. Трябва много по-строго да се казва кои реформи са необходими в момента и това да се защитава с аргументи. Министърът е по-плах, от което страдат и той, и хората около него", коментира Дянков. Той даде пример със социалния министър, който преди време също бил плах, но след няколко разговора се променил и станал един от реформаторите в правителството. 

На въпрос има ли ГЕРБ кадрови проблем при толкова скандали, оставки и уволнения, Дянков обясни, партията има много добри кадри и с всеки месец се обучават все повече, което щяло да помогне през втория мандат на управление, какъвто със сигурност щяло да има. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати