24 Април 2024 г. Сряда

Сметките за парно високи заради съседите ни

2012-02-21 10:32:07

Високите сметки за топлинната енергия основно се дължат на некоректното отношение вътре в етажната собственост, категоричен е председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

"Топлинното счетоводство е дейност, която е извън дейността на ДКЕВР. Нашата практика обаче показва, че повечето жалби са свързани с моментни изкривявания на топлинното счетоводство и некоректно отношение в самата кооперация", допълни той.

Шефът на енергийният регулатор изчисли, че ако потребителите ползват парно толкова, колкото преди година, сметките им не би трябвало да се увеличат с повече от 12%.

Семерджиев обаче призна, че има сериозни недостатъци в начина, по който се води топлинното счетоводство.

"Един от начините да се избегнат изкривяванията е изравняването на сметките да се прави по-често от веднъж годишно. Също така различните топлофикации биха могли да участват на пазара на топлинните счетоводители и така контактът с потребителите ще е по-пряк", заяви още Семерджиев.

 

Същевременно стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е възложила проверка на всички сметки за топлоенергия в София, които са по-високи от обичайното.

"Хората в тежката криза не могат да си позволят да плащат толкова високи сметки за парно", призна тя и призова да има баланс между качество и социално поносима цена.

По думите й Топлофикация трябва да си върне доверието в своите клиенти, защото те са хората, с чиито пари дружеството се издържа и функционира.

Фандъкова отбеляза, че енергийната инфраструктура е остаряла и трябват инвестиции, за да се избегне изоставането.

"Състоянието на мрежата е лошо, защото в нея не е инвестирано дълги години, това трябва да се преодолее и с подкрепата на бизнеса можем да се постараем да ускорим този процес", заяви Фандъкова и допълни, че  изискванията към експлоатационните енергийни дружества са да се инвестира максимално, но и да се запази социалната цена на услугата, "защото в условия на криза гражданите не могат да си позволят високи цени".

Кметът на столицата призна, че повече от 30 години не е правена сериозна инвестиция в "Топлофикация София" и сега за първи път се подменя една от основните мощности в ТЕЦ "София".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати