26 Април 2024 г. Петък

Германия все още е резервирана към увеличаването на фонда за еврото

2012-02-21 09:31:50
Германия все още е против увеличаването на спасителния фонд за еврозоната, съобщи EUobserver. Очакваше се разширяването на фонда да бъде вид компенсация в замяна на подписания от останалите 24 държави членки и подкрепен най-вече от Германия фискален пакт.

В края на януари лидерите на ЕС се споразумяха Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) да започне да функционира година по-рано от планираното и да влезе в сила през юли т.г. Той ще разполага с постоянен фонд от 500 млрд. евро и ще замени действащия сега Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС). Лидерите също се съгласиха да преразгледат общия размер на фонда през март заради вероятността Испания и Италия да се нуждаят от финансова помощ.

Германия обаче все още е против увеличаването на фонда и ще запази позицията си до март с аргумента, че "пазарните условия са се подобрили" от декември досега и няма нужда от увеличаване на защитната стена за еврото, коментира изданието.

Йорг Асмусен, член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка, предлага алтернативно решение - да се преразгледа разпоредбата, която закрепва тавана на фонда на 500 милиарда евро. Така ЕФФС ще разполага все още с 250 милиарда евро, когато ЕСМ започне да действа през юли. По този начин можем да достигнем 750 милиарда евро, каза Асмусен, като подчерта, че ЕЦБ би подкрепила такъв подход.

По думите му е малко вероятно развиващите се икономики да се съгласят да увеличат ресурсите в МВФ на срещата на на финансовите министри от Г-20 в края на февруари освен ако еврозоната не покаже, че иска да първа да даде принос.

Много държави извън ЕС от Г-20 очакват европейците да изградят първи собствената си защитна стена, а не да се влагат други фондове от страни извън Европа, посочи Асмусен.

Според Карстен Брзески от ING обаче дори и 750 милиарда евро ще бъдат недостaтъчни, за да спрат кризата в еврозоната. По думите му 750 милиарда евро е повече от 500 милиарда евро и ще бъдaт по-силен сигнал, но все пак не са достатъчни.

Германската позиция може да се промени след 27 февруари, когато вторият спасителeн пакет за Гърция трябва да бъде одобрен от Бундестага. "Тук е гръцкият пакет и освен това искаме да увeличим тавана на ЕФФС и ЕСМ"... Това е в съгласие и с германската стратегия винаги да се отлага и да се правят малки стъпки, когато някой иска повече пари", допълни той.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати