Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Април 7
Начало arrow България arrow Прокурорите се съгласявали на условни присъди за убийства на пътя, защото ...

Прокурорите се съгласявали на условни присъди за убийства на пътя, защото затворите били пълни

  Print E-mail
2012-02-21 09:17:13
източник: dnevnik.bg

Прокурорите не настояват за по-високи присъди и се съгласяват на споразумения за случаите на убийства на пътя, защото затворите са пълни. Това заяви зам.-главният прокурор Валери Първанов пред БНТ.

"Как да ви отговоря - в момента българските затвори имат капацитет от 4 хиляди души, а изтърпяват наказание 11 хиляди. Колко според вас трябва да бъдат лишените от свобода", каза Валери Първанов в ефир в присъствието на Нели Петрова - майка на 20-годишната Лора, която бе прегазена на пешеходна пътека във Варна, и председателя на асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Зам.-главният прокурор се включи в дискусия за промяна в законодателството, която да забрани споразуменията с прокуратурата за шофьори, които за убили хора на пътя. За такава промяна настояват от години родителите на деца, загинали на пътя, а вътрешният министър Цветан Цветанов обяви вчера, че ще инициира законовите поправки.

Деца загиват и при други обстоятелства, и други родители са на ваше място, обърна се още Валери Първанов към Нели Петрова. 

По повод нейните думи, че родители на убити на пътя деца подготвят писмо до Европейската комисия, с което се обявят против приемането на страната в Шенген заради правораздаването у нас, Първанов отговори, че качеството на правораздаването в България е на добро европейско ниво. "Колегите от Европа, които ни проверяват, нямат забележки", каза прокурорът. По думите му ситуацията е резултат на водената държавна политика.

"Всеки е невинен до доказване на противното. Една от майките имаше претенции към Върховния съд, че делото се бави повече от две години", каза още той, видимо раздразнен.

Валери Първанов приключи рязко разговора с думите, че не може да води диалог с човек, който защитава личните си интереси.

Думите на прокурора предизвикаха остра реакция от останалите участници в предаването. Веднага след него вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се включи по телефона в студиото и обяви, че е провокиран от думите на Валери Първанов. Той заяви, че ще бъде приета законова промяна и щом това стане, всички ще трябва да я спазват.

"Трябва един път завинаги да се знае, че ние трябва да работим в интерес на общество, а не обществото да ни казва какво трябва да правим", декларира вътрешният министър.

"Трябва да се прекрати практиката при инцидент да правим събирания, да полагаме цветя по пешеходните пътеки, при положение, че това е функция на държавата, на законодателя да го направи и да го регулира по начин, по който да защитим обществения интерес, а не личния интерес. Правилата ще бъдат за всички граждани и ще знае всеки един, когато се качи пиян или дрогиран, че ще понесе най-голямата строгост на закона", каза още Цветан Цветанов.

Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов каза само, че не иска да коментира думите на зам.-главния прокурор.

Явор Нотев от "Атака", който също беше в студиото, напомни, че вариантът обвиняемите да сключват споразумение с прокуратурата е въведен като институт в закона, за да се ускори съдебният процес. Очевидно обаче обществото не е готово за този инструмент, допълни той.

Пред Би Ти Ви пък Трифон Трифонов, баща на загиналия Трифон от Симеоновград, представи статистика от Софийския градски съд за миналата година.

"От 30 случая с пътно транспортни произшествия, завършили със смърт, 18 са приключили със споразумение, 11 са стигнали до дела. От делата 6 са с условна присъда, има една пробация, останалите са невинни.Тоест ефективна присъда няма в България. Единствената ефективна присъда беше постановена неотдавна на Йоско", заяви Трихонов.

Йосиф Йосифов - Йоско, който пиян на 2 март 2010 г. се заби с бронирания си "Мерцедес" G-класа в друга кола, уби двама души и рани тежко още двама, получи осем години затвор от Софийския градски съд.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Мизерията не е спасение от вируса, нужна е убедителна и достоверна информация и всеобхватни данни за резултатите, особено при искане за удължаване на извънредното положение с месец.Това предупреди ...
  Новини Депутатите от Народното събрание удължиха извънредното положение на територията на цялата страна до 13 май 2020 г. Това стана след гласуване на първо четене на извънредно заседание на ...
  Новини Не можем да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения, глоби, насаждане на страх, чувство за вина и на неизвестност в населението. Това заяви президентът Румен Радев, който днес ...
  Новини Министерският съвет прие проекта за актуализация на държавния бюджет за 2020-та, който предлага за гласуване на Народното събрание.Най-важните изменения в него, които осигуряват ...
  Новини Облачно и ветровито ще бъде времето днес, с валежи от дъжд в почти цялата страна. Това съобщиха от НИМХ.Снегът се завръща още тази вечер. През нощта срещу сряда ще се образува снежна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?