19 Април 2024 г. Петък

Георги Харизанов подсъдим по две дела - за заплаха за убийство и кражба на пари

2012-02-21 08:50:04

Две дела се водят срещу шефа на "Напоителни системи" Георги Харизанов, който вчера беше отстранен временно от длъжност, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Едното е за заплаха за убийство, по което по информация на министъра е постигнато извънсъдебно споразумение. Другото обвинение, повдигнато на 13 януари, е за кражба на 50 хиляди долара, извършена през 2001 година в офис, където той преди е работил. 

Отзивите за работата на шефа на борда на директорите на "Напоителни системи" Георги Харизанов от абсолютно всички институции, в които той е работил, са положителни, коментира Найденов пред bTV. 

"Така че по отношение на работата му нямам абсолютно никакви претенции", добави той.

 

Вчера министърът обяви, че Харизанов ще бъде временно отстранен от длъжност заради разследвания срещу него отпреди години. На 13 януари му е повдигнато обвинение за присвояване на $50 хил. през 2001 г.

"Тъй като при тази ситуация ще се създаде допълнително напрежение в "Напоителни системи", тъй като в момента те така и така работят при форсмажорни обстоятелства, вчера късно вечерта бяхме при премиера Борисов. Обсъдихме ситуацията и взехме решение, разбира се, това беше предложението на самия Харизанов, той да бъде отстранен от Съвета на директорите до приключване на това разследване", обясни ситуацията земеделският министър.

Найденов е озадачен защо едва сега прокуратурата повдига обвинение за неща, извършени през 2001 година.

"Той ми каза, че през 2001 г., когато е станала тази ситуация, той е бил подложен на детектор на лъжата, който го е оневинил. Повече от 10 години нито е разпитван, нито е викан и след 11 години се възобновява това дело и той получава обвинителен акт", чуди се Найденов.

По думите му шефът на борда на директорите на "Напоителни системи" не бил назначаван от министъра на земеделието, а се избира от останалите членове на борда за председател.

"Членовете се назначават от министъра, а те избират кой да бъде председател. В този смисъл той не е назначен от мен за председател", опита се да се оправдае Найденов.

Той обаче категорично отхвърли обвиненията на БСП, че в "Напоителни системи" летят "калинки". Депутатът Петър Курумбашев в края на миналата седмица постави под съмнение образователния ценз на Харизанов, тъй като нямал завършено висше образование.

Тогава Найденов го защити с думите, че един от най-големите умове на нашето време – Бил Гейтс, е завършвал висше образование цели 20 години, след като е основал "Майкрософт", а шефът на "Напоителни системи" в момента следвал.

"Първо не може да се прави аналогия с Калина Илиева, защото той никога не е лъгал за образователния си ценз. Той в момента приключва образованието си. Не се изисква образование да бъдеш член на борда на директорите. Там има експерти. Дикторът е инженер хидролог, главният инженер, т.е. на оперативно ниво всички са с необходимия ценз", обясни днес Найденов.

От думите му стана ясно, че обвинението срещу Харизанов било повдигнато на 13 януари, но едва вчера той е уведомил министъра.

Днес ще заседава борда на "Напоителни системи", за да бъде избран заместник на председателя на борда Георги Харизанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати