29 Март 2024 г. Петък

Вече се глобяваме, значи ставаме европейци!

2012-02-21 07:43:16

„Не се гордея за това, че са ме глобили, но бях много приятно впечатлен от поведението на полицаите – стегнати, възпитани момчета”. Това каза министърът на еврофондовете Томислав Дончев по глобата му за шофиране без светлини в зимни условия, за която той се похвали във „Facebook”.

„Не съм се впечатлил толкова от постъпката на полицаите, просто от темaта се получи някаква сензация”, поясни Дончев пред bTV. 

Според него варианта са два - „или служителите на Пътна полиция са безкомпромисни, или не са ме разпознали”, но по думите му и в двата случая са си свършили работата. 

Министър Дончев посочи, че няма как награди полицаите, но смята да напише писмо до началника им, за да сподели „добрите си впечатления”. 

„Във всичко това има хубава новина – България се превръща в нормална европейска държава”, изтъкна министърът. 

За да можем да разчитаме на помощ от Евросъюза за възстановяването на инфраструктурата в засегнатите от наводненията райони като село Бисер, трябва да побързаме, категоричен беше Томислав Дончев. 

„При европарите проблемът не е в обема, а във времето. Трябва да се мине през всички процедури, колкото и да напрягаме администрацията. Голямото предизвикателство се казва проектна готовност,” обясни министърът. 

По думите му става дума за възстановяването на всякакъв вид общинска инфраструктура – пътища, мостове, ВиК, училища, общински сгради. Проектите трябва да се изготвят в най-кратки срокове, за да влязат в строителния сезон на 2012 г.

Томислав Дончев посочи, че общините трябва да напишат проектите, с които ще се кандидатства за пари от Брюксел, но уточни, че правителството ще ги подкрепи безплатно. 

„Готови сме да ангажираме проектанти, които да подготвят техническата част на проектите, за което ще плати държавата,” каза Дончев. 

Сметката за всички общини без Харманли е 52 млн. лева, съобщи министърът по евросредствата. По думите му щетите в Харманли са най-големи, но още няма точна оценка за тях. Според Дончев общата сума ще достигне вероятно 80 млн. лева. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати