24 Април 2024 г. Сряда

България първа в Европа – по изоставяне на бебета от родителите им

2012-02-21 07:08:32
"България е на първо място в Европа в печалната класация по изоставяне на бебета от родителите им", пише във водещата си тема "Труд". Всяко трето дете, попаднало под грижите на държавата, е до 3- годишна възраст, показва проучване на УНИЦЕФ (по последни данни от 2009 г.). Стряскащата картина се потвърждава от по-новата статистиката на Държавната агенция за закрила на детето. От нея се вижда, че през 2010 и 2011 г. средно по около 2000 деца са изоставяни от родителите си в най-ранна възраст. В такива случаи последиците за здравословното, емоционално и психическото здраве на детето са дълготрайни, а често уврежданията са непоправими. Този проблем застрашава държавната стратегия на кабинета през 2013 г. настаняването на деца до 3 г. в институции да се забрани със закон, а до 2025 г. сега съществуващите сиропиталища да бъдат закрити.

"24 часа"Почти 1 милион живеят сами". Това показват данните от преброяването, обявени вчера от НСИ. Парадоксът е, че домакинствата са се увеличили, а хората реално са намалели. Причина за значителния ръст на едночленните домакинства е овдовяването на много българи заради високата смъртност, свързана със застаряването на населението. Три четвърти от домакинствата живеят в градовете. А едва 1% са семействата с 3 деца. 

Мартин Димитров, председател на СДС, споделя пред "24 часа"Тепърва навлизаме в окото на кризата. На практика нямаме вече фискален резерв. В него са само парите от Сребърния фонд, фонда "Козлодуй"Кой може да извади България от кризата?" Нека не звучи нескромно, но това са СДС и "Синята коалиция". Защото ние заедно вече сме го правили веднъж", убеден е лидерът на СДС.

Тежка битка за връщане на един от най-апетитните и скандално заграбени имоти в София - къпалнята "Мария Луиза", готви Столичната община, съобщава "24 часа". Според запознати вариантите пред "Московска" 33 са два - или съдебен спор, или опит за споразумение, за да може къпалнята да заработи. Доказателство, че общинарите умуват по казуса, са думите на главния архитект на града Петър Диков, който преди 
десетина дни изненадващо обяви, че в кадастъра къпалнята още се води собственост на общинското дружество "Софийски имоти". След връщането на Общинска банка вече е дошъл редът и на комплекса в сърцето на Борисовата градина, смятат от СОС, макар двата  казуса да са съвсем различни. 

"Дума"ГЕРБ раздават на свои националното богатство". С прилагания модел на добив и търговия на дървесина от държавните гори се извършва чудовищно престъпление и спрямо гражданския интерес. Имат ли право управляващите да присвояват националното богатство? Кой ще даде отговор на обществото защо се раздава българската гора и как подарените на приближени 50-60 млн. лв. ще отидат при определени частни фирми чрез Софийската стокова борса, чрез "стратегическите партньори" и чрез ловните олигарси? Тези въпроси зададе в писмена позиция ПГ на "Коалиция за България" вчера. 

Нито една болница в страната не е надминала рекорда на "Пирогов" за най-скъпа такса "придружител", показа проверка на "Труд". В спешния институт на столицата събират по 15 лева на ден от майките на болните деца, за да ги оставят край леглата им. Срещу тази сума родителите не получават отделно легло, но могат да си мият ръцете с топла вода и да зареждат мобилните си телефони, пише в заповедта на управителя проф. Димитър Раденовски. Отделно се заплаща кабелната телевизия - по 30 ст. на час или 2 лева за 24 часа. Ако желае и болнично легло, придружителят брои 20 лева.

Проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването и консултант по хирургия в "Токуда", е категоричен пред "Класа", сигурен е професорът. 

Фармацевтичната компания "Софарма" изнудва болниците заради стари дългове и ги принуждава да купуват лекарствата й на високи цени, съобщава "Монитор". Компанията държи 70% от търговията с медикаменти с тридесетте най-големи лечебни заведения у нас. Еврокомисията започва разследване заради скъпите лекарствата в България. Едни и същи медикаменти, произведени в нашата страна, са по-евтини в съседни страни като Сърбия и Турция. "Телеграф" с голяма портретна снимка на изп. директор на "Софарма"Софарма" дере три кожи с лекарствата". Цените, на които компанията продава в Сърбия и Турция, са от 2 до 3 пъти по-ниски, отколкото в родните аптеки.

За "Труд" Красина Кръстева анализира развоя на драмата в БСП – “нашият президент буни нашата партия. Историкът Първанов се оказа тънък познавач на драматургията и реализира "удари", с които заслужи "бис". Предизвика Станишев, раздразни местните БСП лидери и не се яви в соццентралата на "Позитано" 20. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати