26 Април 2024 г. Петък

САЩ съветват Израел да не напада Иран

2012-02-20 21:05:36
Съединените щати се опитват да убедят Израел за не напада ядрените обекти на Иран. В подкрепа на техните усилия най-висшият военен в САЩ генерал Мартин Демпси предупреди еврейската държава, че моментът не е подходящ за военни действия срещу Техеран, а Вашингтон изпрати в Израел група високопоставени представители, пише Guardian.

Според Демпси, който е председател на съвета на началник-щабовете на американската армия, един военен удар срещу Иран в момента ще има дестабилизиращ ефект. "Не бих заявил, че сме успели да убедим (израелците), че гледната ни точка е правилна", отбеляза той и добави, че САЩ и Израел в момента водят "искрени и конструктивни разговори".

Британският външен министър Уилям Хейг също заяви, че един удар срещу Иран "не би бил мъдър ход в момента"Мисля, че Израел, както и всеки друг по света, трябва да даде шанс на подхода, който сме възприели – много сериозни икономически санкции и дипломатически натиск, както и готовност за преговори с Иран".

Във връзка с атентатите в Делхи, Тбилиси и Банкок, за които се предполага, че са организирани от Иран, Хейг заяви, че ислямската република изглежда все по-склонна да извършва "напълно незаконни дейности в други части на света".

В неделя иранското министерство на петрола обяви, че е спряло продажбите на нефт за британски и френски компании, след като ЕС наложи санкции на Техеран, включително петролно ембарго, което трябва да започне през юли, заради ядрената програма на ислямската република. Миналата седмица Иран предупреди, че може да спре доставките на петрол и за Холандия, Гърция, Франция, Португалия, Испания и Италия.

Генерал Демпси призна, че в Израел цари усещане за неотложна необходимост от действия срещу Иран, преди той да премести ядрените си инсталации дълбоко под земята, където те не могат да бъдат достигнати от израелските ракети и бомби. Главнокомандващият, който миналия месец посети Израел, за да го призове към сдържаност, заяви, че е прибързано "да се приема, че времето за военни действия е настъпило". Според него икономическите санкции и дипломацията вече започват да дават резултат.


Като част от опитите си да удържи Израел да не напада Иран, Вашингтон изпрати в еврейската държава съветника по националната сигурност на президента Барак Обама Том Донилън, който трябваше да се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в неделя. Освен Донилън на двудневно посещение в Израел пристигнаха и редица високопоставени представители на американската администрация, армия и разузнаване.

По-късно тази седмица директорът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър ще пристигне в Израел за разговори с Нетаняху, военния министър Ехуд Барак и шефа на израелското разузнаване. И Клапър, и Донилън вероятно пристигат със задачата да подчертаят пред Израел, че трябва да даде време на санкциите срещу Иран да подействат.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати