29 Март 2024 г. Петък

ЕК започнала наказателна процедура срещу България заради неуредиците в Агенцията по вписванията (допълнена)

2012-02-20 21:03:55
Не само получените бонуси са довели до уволнението на шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова, а започналата наказателна процедура срещу България, заради блокираните вписвания на европейски търговски дружества. Това се разбра от коментар на министъра на правосъдието Диана Ковачева, която представи промените в институцията днес следобед.

Тя посочи незадоволителната работа на агенцията като втора причина за смяната освен бонусите. България в момента се намира в наказателна отговорност и процедура, защото не е разработен софтуер и фирмите не могат да се вписват в Търговския регистър, заради това е подаден и сигнал към Европейската комисия. Много неприятна ситуация, заяви Ковачева.

Още една рокада заради бонуси

Досегашната директорка на агенцията е разпределила на самата себе си, без да информира министъра, допълнително стимулиране от 48 хил. лв за периода юни-декември 2011 г., стана ясно по-рано днес, когато беше съобщено, че Николова е освободена. По-малки били сумите за средното управленско ниво, а средният бонус в агенцията, който обхваща всички служители, варирал между 600 и 800 лв. месечно. Общо за миналата година Николова е получила 72 000 лева допълнително материално стимулиране (т.нар. ДМС).

Бонусите като допълнително стимулиране се формират от процент от приходите на агенцията  - такси, глоби и други. В три направления се разпределят 25% от тези приходи - за подобряване на материалната база, за квалификация на служителите и за допълнително стимулиране. То обаче трябвало да се дава само при ефективност в работата, коментира Ковачева.

Лошата оценка за работата на Николова била направена от проверка на инспектората на Министерството на правосъдието. Ковачева преценила, че тя е достатъчна за освобождаването на Николова, без да се чакат резултатите и от одита, които ще бъдат готови през март.

Забавена регистрация на европейски фирми 

Според източници на "Дневник" наказателната процедура срещу България е истинската причина, която е разгневила премиера Бойко Борисов, с когото министър Ковачева е съгласувала уволнението на Николова. Той е бил запознат с проверката в петък.

Според информация на capital.bg европроверката е за неизпълнен проект за разширение на Търговския регистър. Трябвало е да бъдат добавени функционалности за вписване на европейски дружества в българския регистър по електронен път тоест без физическо присъствие на техни представители в София. За изпълнението на този проект е имало обществена поръчка в началото на 2010 г., но по-късно тя е отменена, заради липса на средства в бюджета на агенцията.

Нова процедура е имало в средата на 2011 г., която е по реда за специалните обществени поръчки (засекретена процедура) и договор е подписан в края на ноември 2011 с фирмата "Сиенсис" АД.

Новият директор Юлиян Митев, който представи себе си като експерт без политически ангажименти, се ангажира да подготви незабавно обществената поръчка за софтуера и да въведе ясни правила в агенцията, включително и за оценките за допълнителното материално стимулиране.

На представянето министър Ковачева не можа да отговори на въпросите дали бивши ресорни зам.-министри също са получили бонуси и дали бившият министър на правосъдието Маргарита Попова е била информирана от Николова  за  допълнителните суми.

Новият директор е експерт
Новият директор Юлиян Митев е юрист с 14 години юридически стаж, досегашен шеф на дирекцията за информационни технологии във Висшия съдебен съвет. Владее английски, немски и руски. Той представи себе си като експерт без политически ангажименти. Министър Ковачева пък каза, че той притежава и "необходимата доза" почтеност за този пост.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати