29 Март 2024 г. Петък

Отстранете лъжицата с катран, запазете Нешева!

2012-02-20 21:02:12

Българската стопанска камара (БСК) защити подалата оставка д-р Нели Нешева от поста управител на НЗОК заради скандала с бонусите.

Според неправителствената организация "персоналните промени в НЗОК могат да доведат до нежелани сътресения, които ще намалят или заличат ефектите от постигнатото през изтеклата година".

"Очакваме управленската далновидност да надделее над популистките реакции и стабилността на НЗОК да бъде съхранена", категорични са от БСК.

В качеството си на неправителствена организация, представена в Надзорния съвет на НЗОК, и катопредставител на работодателите - основни вносители в бюджета на касата, Българската стопанска камара не можела да подмине с мълчание разразилите се през изтеклата седмица скандали около бонусите на служителите на НЗОК и последвалата оставка на Нешева.

Според камарата чувствителността на общественото мнение към финансовото стимулиране на заетите в администрацията е обяснимо, но то не трябва да бъде водещ аргумент, особено когато се отнася до управлението на огромни финансови потоци, като тези в НЗОК.

"Д-р Нешева стана жертва на недъзите на системата на здравеопазване. Зад активната медийна кампания срещу ръководството на НЗОК прозират лобистки интереси на засегнати от новите правила за движение на финансовите потоци, включително по отношение финансирането на здравните заведения и търговете за лекарства", смятат от БСК.

Според нея в условията на финансова криза и множество наследени проблеми през последната година ръководството на НЗОК е положило много усилия да стабилизира дейността на касата и туширало натрупаното през последните години напрежение, свързано с изплащането на задължения към договорните партньори.

Постигната беше стабилност и регулярност при плащанията. Основният проблем - закъснението в плащанията към болниците и аптеките през 2010 година - беше решен. Още през януари 2011 г. финансовата институция изплати всички дължими средства от предходни периоди на аптеките и на болниците, отчитат от камарата.

Според нея била е разработена и е започнало да се прилага нова лекарствена политика на НЗОК.

Утвърдени бяха ясни и категорични правила за договаряне на цените на лекарствата. НЗОК вече има възможност да договаря отстъпки в цените на медикаментите, с което се постига реално намаление на съществуващите цени и по-ефективно изразходване на средствата за лекарства.

 

С приемането на новата лекарствена политика се ограничи съществуващият монопол и лобиране при определяне на цените и влияние на определени фирми и консорциуми, коментираха още от организацията.  

Според нея е въведена нова методика за разпределяне на средствата към болниците, която повишила прозрачността при разпределение на финансовия ресурс и ограничила съществуващия външен натиск и лобиране за преразпределение на финансови средства към точно определени здравни заведения.

Нова методика беше приложена и за разпределяне на направленията за изследвания и за консултация със специалист.

През 2011 година НЗОК осигури повече направления за изследвания и за консултация със специалист.

Значително бяха завишени и средствата за медико-диагностични изследвания. Въведен бе нов начин на работа с районните здравноосигурителни каси - делегира им се по-голяма самостоятелност при взимането на управленски решения, припомнят от камарата.

"Известни са проблемите, които са натрупани от години с информационното обслужване на дейността на НЗОК. 
Извършеният одит позволи да се разкрият и преодолеят онези "бели петна" в дейността, които не позволяват да се предоставя обективна и точна информация за дейността на касата и особено и сферата на лекарствената политика.

Създава се възможност ръководството на НЗОК да има точна информация, с която да се осветлят основните доставчици, периодично да се анализират цените на лекарствата, на които са закупени, да се знаят кои са фирмите, които разполагат с монополно положение, т.н.", смятат още от БСК. 

Българската стопанска камара се обяви принципно против изплащането на бонуси за сметка на такси и глоби, набирани от която и да е администрация.

"Същевременно, БСК е за премирането на работещите в администрацията, когато се отнася до реални резултати и е в съответствие с действаща нормативна уредба", заявяват още от организацията.

"Запазете професионализма, отстранете бързо лъжицата катран от бурето с мед, не се поддавайте на лобистки натиск и популистки настроения! Професионализмът е национално богатство. Грижете се за него!", призовават от БСК.

Оставката на Нели Нешева все още не е приета от ПГ на ГЕРБ. Тя беше поискана от премиера Бойко Борисов след скандала с бонусите.

Минути след това Нешева пожела сама да се оттегли заради създалото се напрежение.

Българският лекарски съюз и Българската асоциация за закрила на пациентите вече се обявиха в подкрепа на подалата оставка шефка на НЗОК.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати