29 Март 2024 г. Петък

Бонуси взеха главата и на шефката на Агенцията по вписванията

2012-02-20 21:00:03

Раздаването на бонуси взе главата и на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова, която е освободена от поста. 

В началото на месеца стана известно, че Виолета Николова е получила за миналата година 72 хиляди лева допълнително материално стимулиране.

От тях 24 хиляди - със заповед на бившия правосъден министър Маргарита Попова, а останалите 48 хиляди - по собствена преценка.

"Николова беше отстранена заради това, че си е дала 48 хиляди лева като допълнително материално стимулиране за половин година", обясни министърът на правосъдието Диана Ковачева.

Втората причина за смяната й са лошите резултати от проверката на инспектората, които сочили, че работата в Агенцията по вписванията е незадоволителна.

Проверката е приключила миналия петък и според нея голям брой от задълженията на Николова са останали неизпълнени.

Диана Ковачева определи като неморално и възмутително това, че Николова си е дала такъв бонус, но уточни, че размерът му не  излиза от предвидения в закона.  Дали може да й се търси  наказателна отговорност обаче ще бъде ясно след като в края на март излезе одитният доклад за агенцията. Самата Николова е обяснила, че е в правото си да взима подобен бонус, каза Ковачева. 

Само през септември 2011 г. Николова се е стимулирала със 7000 лв., а през октомври с още 4000 лв. 

Когато гръмна скандалът след публикации в медиите, Николова отказва да предостави информация за премиите с мотива, че това са лични данни. 

Агенцията по вписванията е под шапката на Министерството на правосъдието, което веднага инициира проверка на допълнителното материално стимулиране на всички служители във ведомството.

Агенцията по вписванията обслужва търговския регистър, който през лятото на миналата година безпрецедентно спря да работи. Документите на фирмите се обработваха с огромно закъснение от месеци.

Виолета Николова ръководи Агенцията по вписванията от октомври 2010 година.

 

Новият шеф на агенцията е Юлиан Митев. Той е юрист и досега е работил като експерт в администрацията на Висшия съдебен съвет. 

Заради раздадени бонуси в края на миналата седмица шефката на НЗОК Нели Нешева подаде оставка след натиск от премиера Бойко Борисов.  

Скандалът с Нешева избухна, след като сини депутати изнесоха данни как служителите на касата си поделили за миналата година премии за 2 млн. лева, а самата шефка е взела 30 хил. лева бонус. 

Управителят на касата в оставка опроверга изнесените данни, но призна, че е взела над 12 хиляди лева бонус, тъй като ценяла труда си. 

Заради създалото се обществено напрежение Нешева реши сама да напусне Касата. Оставката й обаче все още не е приета от парламента. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати