26 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ, БСП, ДПС и Кунева зад банките в парламента

2012-02-20 20:57:50

Четири партии ще влязат в Народното събрание, ако парламентарните избори бяха днес.  Това сочи изследване на МБМД сред 1200 пълнолетни жители на страната, проведено от 3 фо 8 февруари. 

Управляващата ГЕРБ запазва преднина пред останалите политически сили. Ако изборите бяха днес, 35% от българите биха гласували за партията на Бойко Борисов.

БСП остава втора със 17,4%. Само още две политически сили на този етап прескачат избирателна бариера – ДПС с 4,8% и „България на гражданите” на Меглена Кунева с 4,7%.

Според проучването в топ 10 по най-високо обществено доверие влизат само представители на управляващите. Традиционно харесваният български еврокомисар  Кристалина Георгиева е начело с доверие 51%. С много малка разлика след нея се нарежда президентът Росен Плевнелиев (50% доверие), който бележи лек спад в сравнение с януари. 

На трето и четвърто място са премиерът Бойко Борисов с 47% доверие и неговият вице Цветан Цветанов - 40% доверие.

Следват вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова, земеделският министър Мирослав Найденов, външният министър Николай Младенов, министрите на културата Вежди Рашидов и на спорта Свилен Нейков. 

Непосредствено след десетката се подреждат единствените опозиционни лидери, успели да нарушат рейтинговата хегемония на ГЕРБ през февруари – Георги Първанов и Меглена Кунева с доверие съответно 32% и 31%. 

С доста ниска обществена подкрепа се ползват лидерите на останалите парламентарно представени политически сили - Сергей Станишев (17,4% доверие), Мартин Димитров (9,1%), Волен Сидеров (8,3%), Иван Костов (7,8%), Ахмед Доган (7,3%) и Яне Янев (6,5%).

С най-ниско доверие сред министрите от кабинета са Ивайло Московски, Нона Караджова, Тотю Младенов и Симеон Дянков. 

В проучването е включен въпрос и за новия лидер на БСП, който ще бъде избран на конгрес на партията през месец май. Ако зависеше от тях, 44,1% от участниците в проучването биха подкрепили за поста Георги Първанов. В полза на сегашния соцлидер Сергей Станишев се обявяват едва 10 на сто от запитаните, 40% нямат отговор на въпроса, а 5,6 на сто биха подкрепили друг за поста. 

Наблюдава се ръст на рейтингите на някои институции в сравнение с предходния месец.  Най-голямо е увеличението в доверието към съда - с 5 пункта (20% доверие),  към кабинета и президентството - с по 4 пункта ( доверие съответно 37% и 42%).  

Народното събрание също печели по-голяма обществена подкрепа през февруари - 22% доверие.

Настоящият кабинет продължава да се харесва повече от предишния. Според 36 на сто от пълнолетните граждани, правителството на Бойко Борисов се справя по-добре от предходното. 22 на сто смятат, че то работи по-зле, а 35 на сто – като предишното. 

Същевременно обаче 56% изразяват недоверие в способността на кабинета да изведе страната от кризата. 

Макар българското правителство да се оттегли от идеята за проучване и добив на шистов газ в България, общественото мнение е силно разколебано по въпроса.  Напълно или по-скоро одобряват забраната за проучване за шистов газ 41 на сто от запитаните. На противоположното мнение са 40%. Аналогична е ситуацията и за добива -  39% са за, 40% са против.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати