27 Април 2024 г. Събота

"Слънчево цунами" удря Земята в сряда?

2010-08-03 17:31:32

Мощно изхвърляне на плазма от Слънцето е регистрирано в неделя сутринта. Тя ще достигне Земята в сряда и може да предизвика ярко полярно сияние, а също и магнитна буря, съобщи в понеделник вечер пресслужбата на Харвард-Смитсонския център по астрофизика, цитиран от РИА Новости.

„Изхвърлянето е насочено директно в наша посока, очаква се то да достигне до нас рано сутринта на 4 август“, казва Леон Голуб от центъра.

Руските учени обаче се съмняват в тази прогноза.

Короналните изригвания са изхвърляне на милиони тонове плазма и са свързани с динамичните процеси в магнитното поле на Слънцето. В този случай, ако йонизираният газ достигне Земята, той може да предизвика смущения в земната магнитосфера, тоест да стане причина за магнитна буря.

Според Голуб това е първото от дълго време насам коронално изригване, насочено към Земята. То е фиксирано с камера на слънчевата космическа обсерватория НАСА SDO (Solar Dynamics Observatory), пусната през февруари.

Сътрудникът на Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт „Лебедев“ – Сергей Богачев, обаче подчертава, че точността на тази прогноза не е много висока.

„Обсерваторията SDO е великолепен инструмент, най-добрият от работещите сега, но тя не е приспособена за изследване на космическото време (в смисъл - космическа метеорологична обстановка).

Причината е в това, че телескопите SDO имат много малко полезрение – те просто не виждат обкръжаващото Слънцето пространство. Уредите с широко зрително поле, най-вече коронографът, монтиран на космическата обсерватория SOHO, показват, че короналното изригване се е отклонило встрани от Земята. На снимките се вижда добре как се развива изригването. То е насочено на изток от Слънцето, тоест не може да достигне нашата планета“, казва Богачев.

Ученият отбелязва, че интересът на американските учени към космическото метеорологично време не е случаен. Правителствата и националните агенции на повечето страни влагат средства в слънчеви космически обсерватории и разчитат на решаването не само на фундаментални физически задачи, но и на приложни проблеми.

В резултат научната група SDO сега търси и пробва свежи идеи в тази насока. В дадения случай от тяхна страна има не само няколко необичайни прогнози, основани на наблюдения на тъмни влакна на диска на Слънце. Динамиката на тези влакна според тях свидетелства за развитието на короналното изригване.

„Според мен по тези влакна едва ли е възможно да се предсказва посоката на движението на изригването, още повече че с други уреди виждаме ясно, че изригването минава покрай Земята“, казва Богачев.

„Впрочем много скоро ще разберем кой е крив и кой – прав“, още тази вечер или утре сутринта, когато ще постъпят данните за състоянието на земната магнитосфера“, добавя ученият.
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати