20 Април 2024 г. Събота

Аржентина срещу Англия

2012-02-19 13:34:02

Близо 3 десетилетия след войната за Фолклендските острови (намиращи се в Южния Атлантически океан, на около 483 км източно от крайбрежието на Южна Америка и на 13 000 км западно от Обединеното кралство) напрежението между Великобритания и Аржентина отново се засили. Лондон е категоричен, че островите са законна британска територия. За Буенос Айрес наричаните от аржентинците Малвински острови се полагат на южноамериканската страна. 

От BBC разглеждат конкретните правни, исторически и географски претенции на  двете държави, чийто спор остава неразрешен десетилетия наред. 

Един от основните въпроси е кой е стигнал пръв до островите. Според аржентинското външно министерство територията е била открита от членове на екипажа на португалския изследовател Фернандо Магелан през 1520 година, но не се е стигнало до акостиране.

 

За сметка на това британският капитан Джон Стронг слиза на островите през 1690 година и не се поколебава да ги нарече на името на своя покровител виконт Фолкленд, който скоро след това става главнокомандващ на британския флот.

Естествено спорове има и за това кой се е установил първи на островите. От Аржентина твърдят, че първото заселване е дело на Франция в Порт Луи през 1764 година, но само 3 години по-късно (след съдебно оспорване) Испания получава право върху Малвинските острови. „Винаги е имало испански губернатор, който живее там и е пряко подчинен на властите в Буенос Айрес“, считат аржентинците. 

Отново според тях „нелегална“ британска експедиция пристига на Фолклендските острови през 1765 година и се установява в собствен форт година по-късно. Впоследствие испанците гонят нашествениците със сила, но е постигнато споразумение за връщане на британските сили малко по-късно. 

В крайна сметка през 1774 година била сключена тайна сделка с британската корона за окончателно изнасяне от Порт Егмонт. „Испанските власти са контролирали самостоятелно целия архипелаг“, убедени са аржентински историци. 

Както може да се очаква, британските историци имат малко по-различно виждане. За тях напускането на Порт Егмонт е вследствие икономически затруднения и Великобритания никога не се е отказвала от своята суверенна територия. Освен това Лондон е категоричен, че след като Испания се оттегля през 1811 година, островите остават без никакво население и каквато и да е форма на управление. 

От своя страна Аржентина твърди, че има право върху Малвинските острови, тъй като ги наследява пряко от испанската корона. След като напускат територията през 1774 година, британците „пазели мълчание“ близо 50 години и надигнали глас, едва когато получилата независимост Аржентина направила постъпки за суверенитет на островите в началото на 19 век. 

Великобритания контрира с принципа на самоопределяне на жителите на островите и дългогодишното администриране на територията. „Фолклендските острови са продължително, мирно и ефективно населявани и управлявани от Великобритания от 1833 година насам“, посочва Лондон. 

Що се отнася до правния въпрос, според д-р Марко Миланович от Нотингамския университет Аржентина може да претендира за наследственост. Територията е била испанска и след като Аржентина получава независимост, тези острови се полагат на Буенос Айрес. Британските власти обаче са на позиция, че Испания доброволно абдикира от островите и по тази причина те вече не трябва да бъдат считани за испанско владение. 

Въпросът за самоопределянето на населението като британско също е доста сложен и международното право не дава конкретно решение. 

Буенос Айрес е на мнение, че така нареченото „самопределяне“ на практика е извън рамките на закона по една проста причина – „окупацията на островите от британските сили през 1833 година довела до прогонване на коренните жители и заселване с британци“. „А това е грубо потъпкване на международното право“, убедени са от аржентинската страна. 

За Лондон обаче нещата са пределни прости – проведените проучвания на общественото мнение на Фолклендските острови показват, че близо 90% от хората там искат да останат под опеката на британската корона. Освен това британското правителство е категорично, че преди заселването на островите там не е имало никакво аржентинско коренно население. Територията е била пуста след напускането на испанците. 

Какво казват лидерите? Аржентинският президент Кристина Фернандес де Кирхнер многократно призовава за преговори за бъдещето на островите и обвинява Лондон в арогантност заради непрекъснатите откази за разговори по темата. „През 21 век Великобритания продължава да е жестока колониална сила“, обяви Кирхнер. 

Британският премиер Дейвид Камерън коментира, че Фолклендските острови ще останат британска територия, докато жителите им желаят това. „За мен колонизатор е този, който иска да отнеме правото на тези хора да бъдат британци. Право, за което те настояват и което отстояват ежедневно“, отговаря на нападките премиерът. 

Спорните острови се самофинансират, разчитайки главно на рибарство, фермерство и туризъм (десетките хиляди пингвини по крайбрежието са главната атракция).

В региона обаче има и петролни залежи, които са разработвани от британците. Аржентина се оплака официално, че Великобритания нарушава разпоредбите на ООН за едностранна активност в спорни води. Въпреки това британската компания Рокхопър обяви, че има разрешение от Лондон и очаква да започне добиване на петрол през 2016 година. През 2018 година добивът трябва да достигне 120 хиляди барела дневно.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати