28 Март 2024 г. Четвъртък

България отбелязва 139 години от обесването на Васил Левски

2012-02-19 07:49:47

В  цяла България днес ще има възпоменателни церемонии по повод 139 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

С туристически поход "Последният път на Апостола" в Ловеч ще бъде отбелязана 139-годишнината от гибелта на Васил Левски. Походът започна от Туристическия информационен център в квартал "Вароша”, а крайната точка е Къкринското ханче, където в 10.00 ще бъдат поднесени цветя.

По-късно в катедрален храм "Света Троица" ще бъде отслужена панихида. Венци и цветя ще бъдат поднесени и пред паметника на Васил Левски в Ловеч.

В Троян също ще се състои традиционен поход "По стъпките на Левски", който ще тръгне от паметната плоча на хана на Васил Спасов в 11.30 часа. Преди това програмата предвижда панихида за йеродякон Игнатий в църквата "Света Параскева-Петка".

Със заупокойна молитва и ритуал по поднасяне на венци и цветя в Бургас ще бъдат отбелязани 139 години от обесването на Васил Левски. От 11.00 часа пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски в Приморски парк ще бъде отслужена заупокойна молитва, а след това ще се състои тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя.

С панихида от 17.00 до 17.30 часа в храма "Света София" ще започнат честванията в София в неделния ден, съобщават от Столична община.

От 17.40 до 18.00 часа се организира литийно шествие от храма "Света София" по ул. "Московска" до паметника на Васил Левски, където ще се състои възпоменателна церемония.

Във връзка с провеждането й и последващ митинг се забранява се престоят и паркирането на превозни средства от 8.00 до 19.00 часа в северната част на пл. "Св. Ал. Невски", (където се закриват базарите за художествени произведения), на ул. "Московска" (между бул."Васил Левски" и ул."Г.С. Раковски"), бул. "Янко Сакъзов" –(между ул. "Кракра" и бул. "Васил Левски"), ул. "Дунав" (между пл. "Св. Ал. Невски" и ул. "Московска").

От 15.00 до 19.00 часа се забранява престоят и паркирането по бул. "Васил Левски" (между ул. "Оборище" и бул. "Княз Ал. Дондуков"), ул. "Оборище" (между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С.Раковски"), ул. "11-ти август" (между бул. "Княз Ал. Дондуков" и пл. "Св. Ал. Невски"), ул. "15-ти ноември" (между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски").

От 15.00 до 22.00 часа се забранява влизането на превозни средства в двете посоки по бул. "Васил Левски" (между ул. "Оборище" и бул. "Кн. Ал. Дондуков"), бул. "Янко Сакъзов" между ул. "Кракра" и бул. "Васил Левски", ул. "Московска" между бул."Васил Левски" и ул. "Г.С. Раковски", ул. "Оборище" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С. Раковски", ул. "11-ти август" между бул. "Кн. Ал. Дондуков" и пл. "Св. Ал. Невски",  ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски", ул. "Дунав" между пл. "Св. Ал. Невски" и ул. "Московска".

От 15.00 до 22.00 часа се забранява влизането на превозни средства по бул. "Васил Левски" при бул. "Цар Освободител" в посока ул. "Оборище" с изключение на автобусите от линии 9, 280 и 306, бул. "Янко Сакъзов" при бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", в посока ул. "Кракра", с изключение на трамвайните мотриси от линии 20, 22 и 23, ул. "Врабча" при ул. "Дунав", в посока бул. "Васил Левски".

Частично се променят маршрутите на тролейбусни линии 1, 2, 4 и 11 от 15.00 до 22.00 часа. Промяната при тролейбуси 1 и 2 е от бул. "Васил Левски" обратен завой при кино "Одеон", по бул. "П. Евтимий" и след това по маршрута.

При линии 4 и 11 промянатае от бул. "Цар Освободител", по бул. "Васил Левски", ул. "Ген. Гурко", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Цариградско шосе" и по маршрута си. Тролейбусите от линия 11, преминали в участъка между паметника на Васил Левски и Сточна гара в периода от 16.00 до 22.00 часа, ще изчакват на Сточна гара.

Тролейбусите 1, 2 и 4, които остават в участъка от ж. к. "Х. Димитър" до ж.к. "Левски Г" ще се движат от ж. к. "Х. Димитър" по ул. "Ильо войвода" до ж. к. "Левски Г".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати