23 Април 2024 г. Вторник

"Топлофикация" започва проверка на високите сметки за парно

2012-02-18 09:37:03

Всички януарски сметки за парно с ръст над 17 процента спрямо декември 2011 г. ще бъдат проверени. 

Това  е поискала днес "Топлофикация София" от фирмите за топлинно счетоводство, съобщиха от дружеството. 

По този начин ще бъде потърсено обяснение защо увеличението в тези случаи и в отделни сгради е над средното за абонатите на компанията. Дружеството очаква анализите да бъдат представени до края на февруари. 

Столичната топлофикация, която от 2011 г. също работи като топлинен счетоводител, вече е започнала проверка на обслужваните от нея 155 сгради.

Според данни на Изчислителния център на компанията количеството потребена енергия, отчетено по общите топломери в сградите-етажна собственост през януари 2012 г. е било със 17 процента над това за декември 2011 година. 

Независимо от по-студеното време обаче 65 процента от клиентите имат януарски сметки до 150 лв. , посочват от топлофикацията.

Според Стоян Цветанов, изпълнителен директор на "Топлофикация София", в интерес на клиентите на дружеството е компанията да поиска допълнителен анализ от топлинните счетоводители защо при някои абонати увеличението на сметките е с над 17 процента. 

Според експерти на компанията в случаите със значително по-високи от очакваното сметки се касае или за кражба на топлинна енергия в сградите, или за некоректни промени на прогнозния дял, на базата на който се формират индивидуалните сметки на потребителите.

Често срещана практика е потребители да заявяват пред топлинните счетоводители, че няма да ползват отопление, за да не натоварват месечния си бюджет, а всъщност консумират нормално. 

Така при месечните сметки тяхната консумация се разпределя и заплаща от съседите им. Впоследствие, при годишното изравняване на сметките, "отказалите се" имат да доплащат значителни суми по изравнителната си сметка и тогава имат възражения, че са принудени да отделят големи средства в средата на летния сезон, посочват от "Топлофикация София". 

От дружеството напомнят, че намаляването на прогнозния дял на абонатите може да стане само ако молбата на абоната е подписана от домоуправителя и поне още един съсед. 

Какъв е делът на отделните жилища от общото потребление на сградата всеки може да види от справката, която пристига ежемесечно при домоуправителя. 

"Топлофикация София" е един от инициаторите на предложения за промяна на Закона за енергетиката, с които да се криминализирана кражбата на парно и да се предвидят мерки срещу нарушителите, отбелязват от дружеството.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати