28 Март 2024 г. Четвъртък

Заговор може да скара българи и турци за Батак

2012-02-18 09:15:11

Заговор, който да скара българи и турци, се реализира от месец и сигнал за това е изпратен до контраразузнаването. Става дума за черквата в Батак, където се водят спорове дали черепите на мъчениците са музейни експонати, или свети мощи, пише „24 часа“.

Подозренията са, че скрити сили нарочно дразнят владиката Николай, който да се изкаже остро срещу министъра турчин Вежди Рашидов и така да бъде разпалено етническо напрежение. Не чужди служби, а архитекти и музейни работници са виновни, коментираха запознати със скандала.

От месеци подопечните на Министерството на културата организации водят война с Пловдивския владика Николай. Той е известен с ортодоксалната си праволинейност и рязък език. Идеята е да реагира остро срещу турчина Вежди Рашидов и това да настрои православната църква срещу турците и обратно.

Първо бе сигналът срещу черквата “Св. Марина” в Пловдив, която бе обявена от института за паметници на културата, че е облепена с тапети, разрушили стенописи.

След като владиката прояви сдържаност и не реагира на тази атака, сега има нова провокация, която по правило работи, защото засяга най-чувствителната тема от българската история - баташкото клане. Преди седмица в специална декларация, подписана от 70 архитекти от Пловдив и адресирана до всички ръководни институции на държавата, те се обявиха за връщането на статута на музей на “Св. Неделя”, тъй като не става дума за православен храм, а историческо място, защото не бил попълнен някакъв формуляр №8 и не била законно преотредена за черква.

В декларацията си те се обявяват против промяната на интериора в черквата и поставянето на трон, свещници, покривки и сухи цветя. Архитектите смятат, че не трябва да се палят свещи в храма, защото от дима ще се повредят и заличат историческите факти. Според тях златистият саркофаг, в който са изложени костите, нямал нищо общо с епохата от клането и бил кичозен. Те искат да приберат и светите мощи на последните български светци - изкланите в Батак, понеже черепите били музеен експонат, а не свети мощи.

По повод разразилия се скандал в понеделник специална комисия от Министерството на културата ще бъде в Батак, където на място ще се запознае с фактите и ще излезе със становище има ли нарушения на закона за историческото наследство, след като “Св. Неделя” получи статут на действаща и в нея всяка сутрин с извършва литургия.

“Нищо в интериора на църквата не е нарушено. Поставени са единствено най-необходимите преместваеми модули според изискването на църковния канон. На 3 от тях са иконите на мъчениците, св. Богородица и Исус Христос", заяви  пред “24 часа” кметът на Батак Петър Паунов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати