29 Март 2024 г. Петък

Евродепутати: Тройката кредитори не може да спаси Гърция

2012-02-17 16:15:18
Евродепутати от партията на социалистите и демократите в Европейския парламент планира да създаде алтернатива на тройката международни кредитри, която да намери решения за Гърция, различни от мерките за икономии. Опасенията на социалистите за бъдещето на страната бяха споделени и от други политически лидери в институцията, предадеEurActiv.

Само преди няколко месеца гласовете против курса на икономии като начин за разрешаване на гръцката криза, рядко се чуваха в Европарламента, коментира изданието. Тази седмица обаче лидерът на социалистите и демократите Ханес Свобода заяви, че неговата група в Европарламента ще създаде своя собствена "тройка" sauterelles » de la Troïka ne sauveront pas la GrèceТой беше остър в критиките си като отбеляза, че не трябва да се позволява на "рояк скакалци" като тройката да налагат своите идеи в страната. Това ще означава диктаторство, а не сътрудничество със страна, която е част от ЕС, подчерта Свобода.

Вместо това той предложи нещо подобно на плана "Маршал" за Гърция. "Тройката на социалистите" ще бъде съставена от евродепутатите от групата Елиса Ферейра, Роберт Гьобелс и Ивайло Калфин.

Все по-крайна става и реторитката на групата на зелените в Европарламента. Налагаме жестоко "отслабване" на Гърция, което никой не би могъл да преживее, коментира съпредседателят на групата Даниел Кон-Бендит. Той настоя за план, който да анулира дълга, да реформира държавните институции и да създаде план "Маршал" за Гърция.

В типичен за него стил Кон-Бендит отбеляза, че Гърция е опростила близо 60 милиарда евро от германския военен дълг, въпреки че страната е разрушила Европа. Думите му бяха подкрепени от лидера на партията Ребека Хармс. "След Втората световна война германците се възстановиха само защото греховете им бяха простени", коментира тя.

Опасенията за последиците от икономиите се усещат и сред членовете на Европейската народна партия. "Не можем да намалим заплатите с 10%. Трябва да мислим различно или ще се блъснем в стената", каза председателят на ЕНП Жозеф Дол като настоя, че са необходими мерки за растеж и създаване на работни места.

Въпреки това източниците на растеж в Гърция са сравнително малко, коментира изданието. Попитани по темата от журналисти, френски евродепутати от левицата и от десницата не успяха да дадат ясни предложения.

Необходим е по-засилен контрол върху гръцкото правителство и Европа не трябва да се ограничава до телеконференции, смята Жан-Пол Гозе. Той също така посъветва за засилване на туризма като източник на приходи.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати