25 Април 2024 г. Четвъртък

Борисов за язовирите: Да не действаме "след дъжд-качулка"

2012-02-17 15:32:46
Властите не бива да действат на принципа „след дъжд – качулка“, като допускат да се случват бедствия, а след това дават пари за справяне с последиците от тях,  отсича премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет в сряда.

„Истинските стопани на една държава трябва да гарантират сигурността на хората. Ще разрушаваме всичко, което носи опасност и риск за живота им“, категоричен бе Борисов. 

Изявлението му бе реакция на докладваното от министрите за състоянието на язовирите в страната. Те показали, че от 103 проверени водни басейна в шест били установени по-сериозни проблеми. 

Най-плашещо било положението с язовир „Валога“ край Берковица, съобщава министърът на икономиката Трайчо Трайков. Отводнителният кран на съоръжението бил запушен и отговорните органи правели всичко възможно да отстранят повредата. 

Бившият кмет на Берковица пък отказвал да даде язовира под аренда по неизвестни причини. Все още нямало данни за това колко ще струва отстраняването на повредата, но държавата щяла да поеме разходите, независимо от икономическите загуби.

„Трябва да се знае, че до момента в историята на България бракуван язовир няма“, категоричен е Трайков.

В този контекст премиерът подчертава огромното значение на язовирите не само за енергетиката, но и за селското стопанство. И допълва, че това ще стане явно при настъпването на големите жеги, когато „добитъкът и полята започнат да мрат за вода“. 

Борисов добавя, че евентуалното разрушаване на този тип водни басейни в момента означавало „да си изхвърлим юргана през лятото“.

„За мен е хиляди пъти по-разумно да разрушим, да направим и да осигурим и вода, и живот на хората, със сигурност като пари ще струва по-малко, отколкото сега, когато милиони заминават по засегнатите райони“, обяснява министър-председателят.

Той нарежда на министрите си да проверят как са усвоени средствата, отделени за възстановяване на щетите от наводнението в град Цар Калоян – 498 милиона лева.

„Да се види в архива на „Бедствия и аварии” колко реки са прочистени, канали, диги, язовири отремонтирани... Да знаем, защото това са половин милиард лева дадени“, настоява Борисов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати