23 Април 2024 г. Вторник

Агенти под прикритие хванаха 22-ма подкупни катаджии

2012-02-17 15:23:49

22-ма служители на КАТ в Северна България са заловени при спецакция, докато получавали подкуп. Те били заснети със скрити камери от агенти под прикритие на Дирекция "Вътрешна сигурност", докато рекетирали пътникопотока, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. 

Подкупните катаджии са вземали от шофьорите от 20 лева до 300 лева, суми в различни валути, включително и от чужди граждани. 

При заснемането на акцията участвал автомобил с румънска регистрация, в която пътуват 2-3 души. Шофьорът или нямал книжка, или карал без колан. При спирането му от органите на реда водачът започвал да се вайка и предлагал пари на катаджията в различни валути. 

Катаджията взимал парите и му пожелавал приятен ден. По тази начин са хванати 22 пътни полицаи от различни области в Северна България, които са били уличени във вземане на рушвети от мнимите румънци.

На 10 от тях в момента са повдигнати обвинения и е поискана мярка „парична гаранция” от 5000 лева. Те били отстранени от работа. 

Цветанов съобщи, че повече подробности няма да бъдат давани, докато не бъдат повдигнати обвинения към всички 22-ма задържани.

МВР шефът коментира и нахлуването на служители на ГДБОП в имот на музиканта от „Шоуто на Слави“ Илия Илиев. 

Складът бил един от адресите, за които е имало информация, че се ползва за извършване на счетоводни дейности, чрез които да се прикриват данъчни задължения. Той бил собственост на музиканта Илия Илиев, но бил предоставен на други лица.

Снощи кларнетистът разкри в шоуто, че униформените нахлули в негов склад, без да имат заповед за обиск. 
"Колеги, ще се обадим на началника, а тоя ще седи тука и ще кляка и ще лази, докато аз кажа", казала му жена на име Малакова, която се представила за разследващ полицай.

Цветанов обаче отказа коментар дали служителите на ГДБОП са имали заповед за обиск. 

По-рано днес МВР шефът се срещна помощник държавния секретар на САЩ по въпросите на международния наркотрафик и правоприлагането Уилям Браунфийлд.

Все повече българи са "мулета" в канали за пренос на дрога, а Бразилия е честа дестинация, коментира Цветанов след разговора с госта. 

Ако през 2009 година в доклада на Държавния департамент на САЩ се говори за 90 българи, то през 2010 г. те вече са 164, посочи министърът.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати