23 Април 2024 г. Вторник

"Газпром" свали с 10% цената на газа по дългосрочните си договори за Европа

2012-02-17 10:08:10
Руският гигант "Газпром" е намалил цената на суровината по дългосрочните си договори за европейските потребители с 10 на сто под засилващия се натиск цените на синьото гориво да се "отвържат" от тези на петрола, съобщава Financial times.

Заместник-директорът на компанията Александър Медведев коментира, че тази нова цена ще гарантира на Русия конкурентоспособност на пазара на природен газ.

Остъпката е направена след преговори с някои от най-големите клиенти на руския газов гигант като френската GDF Suez, германската Wingas, словашката SPP и турската Botas.

Бумът в добива на газ в САЩ показва, че доставките на втечнен газ са пренасочени към Европа, което пък е притиснало надолу цените на суровината на спот пазара на Стария континент, посочва изданието.

Дългосрочните договори за доставка на синьо горива на "Газпром" са обвързани с цената на петрола, но конкуренцията на втечнения газ накара потребителите да поискат ценообразуване на спот пазара.

Цените на газа в Европа се задържаха на приблизително на едно и също ниво през последните две години докато цените на петрола се повишаваха.

Джонатан Стърн от Оксфордския институт за енергийни изследвания коментира, че цената на газа на спот пазара е с около 25 на сто по-ниска от тази, която се формира при обвързване с петрола.

Преди две години "Газпром" се съгласи да позволи до 15 на сто от нейните продажби да бъдат обвързани ценово със спот цените за три години напред.

Оттогава насам натискът върху компаниято от страна на потребителите продължава.

Медведев посочва, че продажбите на компанията са нараснали значително през миналата година въпреки натиска върху цените като за цялата 2011 г. те са били 150 млрд. куб. м при 138 млрд. куб. м година по-рано. 

България продължава преговорите по новия си дългосрочен договор за доставка на природен газ от "Газпром". Договорената по него цена ще важи за периода след 2013 г. През миналата година директорът на "Булгаргаз" Димитър Гогов допусна възможността с Русия да се сключат краткосрочни или средносрочни договори. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати