28 Март 2024 г. Четвъртък

Хиляди са се оплакали в Холандия от сайта срещу източноевропейци

2012-02-17 05:52:12
Антидискриминационната служба на Холандия е получила почти 3000 оплаквания от крайнодесния антиимиграционен сайт, който атакува граждани от Централна и Източна Европа, предаде агенция "Франс прес". Европейският парламент от своя страна ще обсъди спорната уебстраница на пленарната сесия през март.

Ръководителят на службата Геерт-Ян Анкоме заяви за агенцията, че жалбите не са само от централно- и източноевропейци, които живеят в Холандия, но и от холандци. Пристигнали са и оплаквания от чужбина. "Повечето от тях призовават за затварянето на сайта", обясни той.

Антидискриминационната агенция обаче няма да изпрати случая в съда, тъй като възможността за успех е твърде малка, подчерта Анкоме.

Специалният сайт на крайнодясната Партия на свободата на Геерт Вилдерс, който събира оплаквания срещу имигранти в Холандия от Централна и Източна Европа, предизвика остра реакция от редица източноевропейски държави, като по темата се изказа и еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.

В началото на тази седмица посланици и представители на десет източноевропейски държави изпратиха протестно писмо до холандското правителство заради антиимигрантския сайт на крайнодясната Партия на свободата. Те заявиха, че уебстраницата е дискриминационна, и настояха правителството в Хага да отхвърли "жалката инициатива".

Днес българският евродепутат Ивайло Калфин разпространи обща позиция на българските членове на Европейския парламент, в която те се противопоставят на "всеки опит за насаждане на ксенофобия и липса на толерантност в рамките на Европейския съюз".


"Ние не приемаме налагането на двойни стандарти и дискриминирането на български граждани и ще направим всичко, което е във възможностите ни на депутати в Европейския парламент, за да бъдат спазвани основните принципи и ценности на ЕС", подчертават българските евродепутати.

Кабинетът в Хага се крепи на подкрепата на антиимигрантската Партия на свободата. Именно тя е основният противник на шенгенското разширяване и ключов фактор за холандското вето за членство в Шенген на България и Румъния.Междувременно стана ясно, че по искане на Жозеф Дол, председател на Европейската народна партия в Европарламента, евродепутатите ще обсъдят спорния сайт на пленарната сесия през март. "Ние специално призоваваме холандския премиер Марк Руте да обяви позицията на правителството си по този въпрос и да се изправи пред Европейския парламент, за да обясни оглушителното си мълчание по въпроса", заяви Дол.

"Партията на свободата е партньор и съюзник на дясноцентристкото правителство и по тази причина има директно влияние върху политиките му. С това, че не осъжда това действие, холандското правителство непряко подкрепя тази дискриминационна инициатива, която превръща хората в граждани втора ръка", заявиха и социалистите и демократите в Европарламента.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати