8 Май 2024 г. Сряда

ГЕРБ очаква до средата на годината разследването за убийството на Мирослава да приключи

2012-02-17 05:49:38
ГЕРБ очакват до средата на годината разследването за убийството и отвличането  на Мирослава Николова да приключи и "фактически" обвинителен акт срещу единствения заподозрян и задържан Марио Любенов да бъде внесен в съда. На този етап няма данни да има трети участник.

Това обяви Красимир Ципов председател на временната парламентарна комисия, която трябва да проверява казусите в Перник, свързани със случая "Мирослава" и в Мировяне, по сигнала на семейство Начкови, оплакали се от полицейско насилие. Тя е съставена от депутати само от управляващата партия и независими народни представители.

Комисията изслуша днес окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов, който даваше обяснения за отвлеченото и убито момиче от Перник пред депутатите почти два часа и после отказа да коментира с мотива, че изслушването му не е пред медиите.

Мирослава Николова изчезна на 7 ноември на връщане от  тренировка по таекуон-до. Близо 70 дни след това трупът й е беше открит в местност край Перник. Полицията беше насочена към мястото от един от участниците в отвличането и убийството й - Стойчо Стоев - Чочо. След като беше дал показания (но не пред съдия), според които физическият извършител на убийството е Марио Любенов и беше показал къде е заровено момичето, Стоев се застреля в апартамента със законно притежаван от него пистолет в присъствието на служители на ГДБОП. От края на януари Любенов е в ареста.

Найденов е обяснил пред депутатите, че поискал срокът за разследването на убийството да бъде удължен, защото се проверяват всички възможни версии. Народните представители са го питали най – вече за присъствието на хора в апартамента на Стоев при самоубийството му.

Утре комисията ще изслуша и тях, както хората, които е трябвало да направят проверката за оръжието, с което се е самоубил Стоев. Той го е направил със законно притежаван пистолет, като досега упорито се отказва отговор на въпроса, как той го е имал, след като е криминално проявен и няма право да притежава оръжия.

Ципов призова и депутати на опозицията, ако "наистина държат да се запознаят с фактите и обстоятелствата да направят това нещо, а не само да хвърлят обвинения в общественото пространство, че целта на тази комисия е едва ли не да замете всичко по тези случаи".
Той каза още, че не може да прецени дали казаното от прокурор Найденов се разминава с версията на полицията, защото още не са изслушани лицата, които са присъствали в апартамента на Стоев.

"Ще изчакам да чуя обясненията на служителите на МВР утре, за да си направя извод дали се касае за пропуск в организацията на това процесуално-следствено действие, което е трябвало да бъде извършено в апартамента на Стойчо Стоев, или са налице пропуски в извършването на конвойната дейност"

Преди няколко седмици във вътрешната парламентарна комисия бяха изслушани министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, главният секретар Калин Георгиев и директорът на ГДБОП Станимир Флоров

Тогава стана известно, че обясненията им по случая са се разминали с данните, които изнесе окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов.  Разминаването било е за това кой е изключил алармата в апартамента на Стойчо Стоев.

Пред депутатите от МВР обяснили, че двама полицаи оправяли осветлението, а друг е прерязал  жиците на СОТ-а. Преди две седмици окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов обаче беше заявил  В апартамента е имало локален СОТ, който Стоев е трябвало да изключи, като се е наложило сам да пререже кабела". Тогава той уточни, че Стоев е бил придружаван от двама полицаи, които му подали стол, на който да се качи, за да прекъсне алармата.

Найденов се размина още веднъж и с Пернишкия окръжен съд, който задържа посочения от Стоев друг участник в отвличането и убийството - Марио Любенов. Така например, според показанията на Стоев, прочетени от съда, телефонът на Мирослава е бил хвърлен в река малко след убийството й. Само няколко часа преди това Найденов беше казал, че телефонът е намерен в кофа за боклук в близост до мястото, от което момичето е било отвлечено.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати