29 Март 2024 г. Петък

НДСВ: Фискалният резерв е под критичния минимум

2012-02-16 20:52:55

Правителството е снижило фискалния резерв до 3,3 млрд. лева през миналата седмица, което означава на практика, че то е в неплатежоспособност. Това коментираха днес икономистите на НДСВ Милен Велчев, Любомир Дацов и Николай Василев, съобщиха от централата на партията.

Бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов алармира, че в момента нивото на фискалния резерв е под критичния минимум и „простичко казано, сме в ситуацията на правителството на Виденов”. Управляващите са в ликвидна криза или с други думи – в неплатежоспособност, подчертава Дацов.

Икономистите коментират, че правителството на ГЕРБ е заварило двойно по-голям фискален резерв, като вече си е позволило лукса да изхарчи половината от него.

Използването на втората половина е по-трудно, защото минава през Международен фонд „Козлодуй”, Сребърния фонд (наричан още „трети стълб“ на пенсионната система), както и някои други „неприкосновени” фондове, казва бившият финансов министър Милен Велчев.

По думите му, вместо да мисли за осигуряване на достъп до капиталовите пазари, за да рефинансира облигациите, които предстои да се платят в началото на следващата година, правителството по-скоро мисли да ги плати с парите за българските пенсионери. Въобще нямаше да има нужда да се замисляме как да платим тези облигации, ако не беше изхарчен наполовина фискалния резерв, подчертава Велчев.

"Един от проблемите при инвестирането на средствата от Сребърния фонд в държавни ценни книжа е, че ако се наложи да се плащат пенсии, няма с какво – с ДЦК ли?", задава риторичен въпрос бившият финансов министър. 
Според него ако бъде позволено средствата от Сребърния фонд да се инвестират в български акции, това ще бъде "най-голямата кражба, която познаваме".

Относно оценката на Европейската комисия да ни постави в група от 12 рискови държави икономистите от НДСВ смятат, че тя е „справедлива“ заради огромната междуфирмена задлъжнялост у нас.

За справяне с този проблем бившият министър на икономиката Николай Василев дава няколко идеи, като една от тях е да се даде възможност на всички кредитори да трансформират своите вземания, просрочени с над 3 месеца, в търгуеми облигации.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати