28 Март 2024 г. Четвъртък

Цветанов съзря тайна клика срещу управлението на ГЕРБ

2012-02-16 08:25:51

Вицепремиерът Цветан Цветанов съзря консолидация между основните играчи в опозиционния спектър - Първанов, Станишев, Костов и Мартин Димитров, които целят провала на водената от ГЕРБ политика.

"За мен това е една добре структурирана симбиоза между лидерите от годините на прехода и по-специално от началото на прехода", коментира МВР шефът в интервю за в. "Монитор".

По думите му целта на синьо-червената симбиоза е конфронтация с управляващите, за да се разкрие пред опозицията възможност за едно бъдещо политическо благоденствие.

 

"Но аз смятам, че през всичките тези години българките граждани преценяват и виждат каква е ситуацията, какво сме пропуснали през тези 20 години", убеден е Цветанов.

На въпрос дали ГЕРБ ще получи втори мандат, министърът отговоря, че всичко зависи от оценката на избирателите.

"Вярвам, че това, което правим, е добро в днешните условия на тежка икономическа и финансова криза", аргументира се той.

В коментар за доклада на Брюксел вътрешният министър смята, че ефективната 8-годишна присъда за Златомир Иванов-Баретата е "светъл лъч" по отношение на желаните резултати, които се очакват от Европа в нашата правораздавателна система.

"Смятам, че е много важна реалната ефективност на съдебната система, така че е добра стъпка, когато има ефективни присъди за представители на организираната престъпност. Винаги съм казвал, че трябва да се отнасяме с необходимото уважение и респект към съдебната система и когато има подобни резултати, те трябва да бъдат поощрявани както от обществото, така и от нашите европейски партньори", твърди той.

По думите му проблемът в делата, които са водени срещу подобни организирани престъпни групи като тази ръководена от Баретата - "Фирмата", е дългият период на целия съдебен процес.

"Когато той е дълъг, някои от свидетелите понякога просто променят показанията си от началния етап на разследването, мотивирани от страх и заплахи", споделя Цветанов.

Вътрешният министър обаче хвали съдията по делото за прекрасните й професионални качества и се надява, че мотивите за присъдата на Баретата ще бъдат готови в законоустановения срок.

"Защото представете си сегашният съдия да забави мотивите с три години... Това означава, че три години това дело реално ще се протака още на първа инстанция и няма да може да влезе в нормалните срокове на втора. Аз обаче вярвам в съдията, който трябва да напише мотивите. И това всъщност е повод действително да кажем едно голямо благодаря на съдебната система за постигнатата ефективност в правораздаването", допълва Цветан Цветанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати