28 Март 2024 г. Четвъртък

Нова сградна естетика премахва остъклените тераси

2012-02-16 07:14:15
Масово и задължително преостъкляване на балкони и тераси очаква столичани. Целта е всички сгради и кооперации да имат еднаква конструкция и визия, пише в. “Труд”. Фасадата трябва да е в един цвят. Климатиците, там където ги има, строени в една редица от първия до последния етаж. И скрити зад декоративни решетки. За да не загрозяват градския пейзаж.

Новата сградна естетика ще се въведе чрез проектите за саниране на сградите, обмислят в Столичната община. Причината е, че от десетилетия всеки собственик по свое желание и възможности остъкляваше терасата си, без проект и разрешение от общината. Вероятно мярката ще се разпространи постепенно в цялата страна.

“В резултат цари пълен хаос. Освен че не са естетически, остъкленията не издържат и на изискванията за топлотехническа ефективност”, коментира шефът на “Контрол по строителството” към общината арх. Влади Калинов.

Почти 100% от затворените в момента балкони са незаконни. Настоящата нормативна уредба не предвижда никакви процедури по тяхното признаване. Ето защо единственият начин да оправим положението е да използваме предстоящото саниране, обясни арх. Калинов. Общината планира да изготви такива планове за панелните блокове, които да предостави без пари на етажната собственост. Кметството няма да събира средства и за разрешителни за строеж. Предвижда се проектите да са според вида на панелките. Това прави около 12-14 типа блокове.

Според специалистите панелните комплекси трябва бързо да се санират. “Сега те не са опасни, но е възможно да станат”, твърди арх. Калинов. Според него трябвало редовно да се правят проверки за корозия на местата, където отделните панели са свързани чрез метални части. Такива обаче не се правят. И сега опасността е цели панели да се откъртят от фасадите, притесняват се в Столичната община.

Санирането задължително предвижда не само опаковане на сградите с топлоизолация, а и преглед на всички инсталации, на конструкцията, покриви, фасади. 50% от нужните средства за обновяване на сградите ще се осигурят по европроекти. Останалата сума обаче ще се плаща от собствениците. По предварителни сметки за собственика на жилище от 60-70 квадрата сумата ще е около 10 000 лева.

Общината има идея и да разреши върху покривите на блоковете да се монтират соларни батерии и така частниците да си помогнат като спестят от сметките за енергия.

Според новия план, ако някой след санирането иска допълнително да си остъкли балкона или да си монтира климатик, трябва да получи одобрение от етажната собственост. От общината ще инициират и законодателни промени така, че по фасадите на сградите да не може да се слага нищо без проект.

Експертен съвет, може би, ще дава мнението за цветовото решение на блоковете по кварталите. Този въпрос обаче още не е решен.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати