28 Март 2024 г. Четвъртък

Борисов: Спирането на АСТА е наш общ успех!

2012-02-15 20:03:33

Спирането на АСТА е наш общ успех. Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време на обсъждането в МС на решението за оттеглянето ни от търговското споразумение за борба с фалшифицирането АСТА.

След протести и обществен натиск правителството реши да спре процедурата по сключването от страна на България на търговското споразумение, включително и ратификацията му.

Борисов подчертава пред правителството, че икономическият министър Трайчо Трайков великодушно е поел вината, за да се спрат дебатите. Той обаче остро скастря Сергей Станишев и го обвинява, че и неговото правителство е водило преговорите по спорното споразумение.

 

Борисов цитира думи на лидера на БСП, който критикува с думите: „Преговорите за АСТА са се водили плавно и тайно зад гърба на Европейския съюз. Аз самият научих за споразуменията от Уикипедия и това е един от мотивите ПЕС да не го приеме.”

След това обаче представя хронология на събитията, за да се знае „какво е правено през годините“.

При правителството на Тройната коалиция на 30 ноември 2007 г. Петър Димитров се обръща към Стефан Данаилов за тяхно становище като водещо ведомство в работната група 18 „Политика в областта на културата и аудиовизията, закрилата на интелектуалната и индустриалната собственост към Съвета по европейски въпроси в България, като представител на МИЕТ не участва в тази група.

„Това започва от 30 ноември 2007 г., започва между министерствата, ръководени от многоуважаемия господин Станишев, да се води вече преписка по тази тема. Трайков, това е 2007 г., когато ти изобщо не си си представял, че ще станеш министър“, отбелязва Борисов и продължава подробно с хронологията.

От нея става ясно, че министър-председателят Станишев е участвал в заседанията на Европейския съвет, българският еврокомисар Кунева е участвала в заседанията на ЕК, където са се обсъждали и одобрявали тези въпроси.

„Така че, с риск да ги разсърдя, но все пак не мога да приема, че след всичките тези преговори, години наред, Трайков трябва да поеме вината. И то е изведено днес в заглавие на водещи медии. Не мога да го приема, защото те са толкова нагли, че ще минат един-два месеца, Трайков, и ще кажат: правителството на ГЕРБ работеше да влезе в сила АСТА. Затова с приемането на тази точка практически ние се оттегляме от тази си позиция в момента. Затова вече мога да поема и цялата политическа отговорност на нашия кабинет за това решение“, отсича Борисов.

Икономическият министър се намесва в разговора и заявява, че сега за първи път има реален дебат по темата, независимо че по споразумението се е работило шест години. „Тоест това, за което ние сме упреквани, парадоксално стои точно по обратния начин“, заявява Трайков.

„Те социалистите с това са известни, че, примерно, заклеймяваха религията, сега първи тичат да палят свещи и да се комкат в църквите. Те са водели всичките тези преговори, излязоха, как не отидоха на протеста да го оглавят, затова което те са договаряли. И както във всичко останало, контрата остава в нашето правителство. Сега ние ще понесем политическата отговорност пред Брюксел с взимането на това решение днес. А те се опитаха да се възползват от тревогите на хората за пореден път“, отвръща му Борисов.

Хронологията на споразумението АСТА, разпространена от МИЕТ

Трайков отново отхвърля обвиненията, че позицията на страната ни „не е изчакване на другите“, а трябва да се защити в Брюксел. Икономическият министър очаква тя да бъде атакувана от различни национални и международни организации. 

„И надявам се тогава с господин Станишев да отчетем, че успехът ни е общ, както той самият каза, и тогава да не се скрие. Спирането на АСТА е и наш успех. Това ще си го запазя и се надявам, когато ни атакуват от другата страна, той да застане до нас и да каже: да, това е наш общ успех. Надявам се“, заключава премиерът. 

Процесът за създаване на споразумението е започнал по предложение на Япония през 2006 г.  На 23.10. 2007 г. Европейската комисия разпространява проект на мандат за преговори, който трябва да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз. 

Три дни по-късно, на 26 октомври 2007 г. Европейската комисия представя мандата в Комитета по търговска политика към Съвета на Европейския съюз със санкцията на тогавашното ръководство на Министерството на икономиката и енергетиката. 

На 30.11.2007 г. МИЕ се обръща към Министерството на културата за становище, защото са водещо ведомство в Група 18, засягаща политиката в областта на културата, аудиовизията, закрилата на интелектуалната и индустриална собственост към Съвета по европейските въпроси в България. 

На 12.12.2007 г. мандатът е гледан в работна група "Интелектуална собственост" към Съвета по европейските въпроси в България. Там е имало подробна дискусия. В края на февруари 2008 г. от Министерството на културата е изготвена рамкова позиция за одобрение на мандата на Европейската комисия. 

На 26 март 2008 г. изтича мълчаливата процедура на съгласувания между страните мандат за преговори. На 14 април 2008 г. решението за одобряване на мандата за Европейската комисия е прието формално от Съвета на Европейския съюз с участието на български министър. От българска страна е участвал министър Нихат Кабил. 

Юни 2008 г. Европейският съюз официално се включва в преговорите по АСТА. От юни 2006 г. до октомври 2010 г. са проведени 11 кръга преговори. Държавите-членки бяха информирани устно и писмено чрез Комитета за търговска политика на Съвета на Европейския съюз. 

В хода на обсъжданията разпоредбите на АСТА са разглеждани и съгласувани по отделните глави и от Министерството на културата, и от Министерството на правосъдието, и от Патентно ведомство, и от МИЕТ. 

Текстът е парафиран на 25 ноември 2010 г. АСТА е бил предмет на обсъждане и на няколко публични обсъждания в Европейския парламент, който на 24 ноември 2010 г. излиза с резолюция в подкрепа на споразумението. От 2010 г. документът е публикуван на сайта на Европейската комисия на всички езици, включително и на български.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати