26 Април 2024 г. Петък

Българите са най-големите оптимисти за бъдещето на Европейския съюз

2012-02-15 19:58:34

75% от българите смятат, че корупцията в страната ни е по-разпространена отколкото в останалите страни от Европейския съюз.

Девет от всеки десет нашенци смятат, че корупцията е голям проблем в страната ни, сочи проучване на Евробарометър. Същото мнение споделят гражданите на Гърция, Португалия, Кипър, Румъния, Словения и Чехия.

Българите са най-оптимистично настроени към мерките, които взима ЕС в борбата с корупцията. 46% вярват, че мерките на Евросъюза ще помогнат за справянето с проблема.

Голяма част от европейците смятат, че корупцията е широко разпространена и в институциите на ЕС. Българите и румънците обаче най-малко споделят това мнение.

80% от българите смятат, че съдът, полицията и митниците са корумпирани. Една четвърт от нашенците споделят, че са били изнудвани през последната година. Същото твърдят и румънците, словаците и литовците.

Същевременно българите, както и повечето останали граждани на ЕС (41-42 на сто), заявяват, че ще се обърнат към полицията, ако станат жертва на корупция.

Близо половината от българите смятат, че корупцията се разраства заради неефективните мерки за борба с нея.

Всеки пети европеец смята, че корупцията се дължи на ниските доходи. При българите това мнение се споделя от 37% от гражданите.

Изследването на Евробарометър показва, че преобладава мнението, че корупцията се разраства през последните три години.

Данните сочат, че почти три четвърти от европейците продължават да приемат корупцията като сериозен проблем и отчитат, че той съществува на всички равнища на управление.

Повечето европейци приемат, че корупция има в местните (76 на сто), регионалните (75 на сто) и националните институции (79 на сто).

Европейците смятат, че подкупите и злоупотребата с власт се срещат във всички области на публичната администрация.

От Европейската комисия обявиха, че скоро ще предложат ново законодателство за отнемане на придобитото от престъпна дейност имущество, за промяна на правилата за обществените поръчки, по-подробни статистически данни за престъпността и засилена политика за борба с измамите на европейско равнище.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че резултатите в борбата с корупцията си остават незадоволителни.

Европейците очакват националните правителства да предприемат решителни мерки и е крайно време те да го направят, добавя тя.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати