26 Април 2024 г. Петък

Комисията "Първанов-Марин" мина, но без Първанов и Марин

2012-02-15 14:12:19

Опозицията и мнозинството влязоха в дуел за анкетната комисия за помилванията от вицепрезидента Ангел Марин и опрощаванията на дългове от президента Георги Първанов.

Искането за създаването на такава комисия внесоха депутатите на "Ред, законност и справедливост".

В мотивите, с които иска формирането на парламентарния орган, Яне Янев обясни, че трябва да стане ясно дали е имало помилване по чисто субективни причини и политически причини.

Янев обясни, че 85 души, които са осъдени за длъжностни престъпления, напрактика са помилвани и тези хора от висшата държавна администрация може отново да се върнат на постовете си.

Лидерът на РЗС допълни, че хора с присъди над 10 години са били помилвани и само единици са били тези с присъди до една година.

Янев направи сравнение с помилванията по време на мандатите на американските и руския президент.

"За двата си мандата Джордж Буш е помилвал 189. За 2011 година Обама е помилвал 17 души, а Медведев за 2009 г.  – 29 души. Държавните глави на двете суперсили са упражнявали правата си два пъти по-малко от нас", коментира лидерът на РЗС.

 

"Днес стана ясно, че въпросните укази изобщо не са преподписвани. Те не се публикуват в Държавен вестник или на интернет страницата на президентството. Когато някой е престъпник, се знае от всички. Когато държавният глава прецени, че той е преодолял престъпното у себе си, това вече е държавна тайна", аргументира искането за създаването на комисията Янев.

Той обясни, че сред другите цели на комисията е да установи как президентската институция е раздавала българско гражданство и дали е лишавала от него. Според него комисията не е следствие, трибунал или каквото и да било.

"Трябва да се преустановят корупционните практики, ако съществуват такива", допълни той.

След два опита на депутати от ДПС и "Коалиция за България" да отложат гледането на темата започнаха изказванията по същество. Според левицата и ДПС с темата вече се занимава Конституционният съд и с поставянето й в парламента депутатите ще изземат функциите на съда.

Четин Казак обясни, че конституционните съдии трябва да установят дали има укази на президент за възлагане на права на вицепрезидента и какви са правните последици от тях.

"По този въпрос има производство в Конституционния съд. Този въпрос вече е повдигнат на най-високо конституционно ниво. Така, че докато съдът не се е произнесъл по този въпрос, не е необходимо Народното събрание да го разглежда", коментира Казак.

Опонира му независимият депутат и член на РЗС Емил Василев.

"Проверих лично, няма входирано в деловодството на Конституционния съд такова искане от страна на ВАС, за което говореше Казак. Така, че на нас ни се прилага нещо с мотиви, които нямат нищо общо с обективната истина", коментира Василев.

И Мая Манолова обясни, че ако парламентът се заема с въпроса, ще си присвои разглеждането на въпрос, който е от компетенциите на Конституционния съд.

Емил Василев обяви обаче, че от самото начало на дебата се правят опити залата да бъде манипулирана от ляво.

"Заставате и лъжете, от това се почувствах засегнат, колежке, и моля да не го правите. За това от сега ви казвам, спрете да лъжете!", обърна се той към Манолова.

В този момент тя получи предупреждение от председателя на парламента Цецка Цачева.

"Ще ви отнема думата"Нека депутатите да преценят кой лъже дали аз или някой друг..."

От "Атака" обявиха, че ще гласуват за създаването на такава комисия с чиста съвест.

"Защото в миналия парламент сме искали изслушване на Георги Първанов и той не изпълни това искане нито дойде. Цветелин Кънчев беше помилван от същия този президент. Ако започнем да ровим, трябва да дойде до край и никой не трябва да бъде пощаден", коментира Станислав Станилов.

"Става дума за едно предложение от г-н Янев, което не цели нищо друго освен политическа изгода и дивидент", коментира на свой ред лидерът на левицата Сергей Станишев.

Той коментира и баланса на властите като обясни, че никъде в Конституцията не е дадено правото на НС да контролира президентската институция, която е равно отдалечена от останалите власти.

Заради споровете независимите депутати на Яне Янев поискаха парламентът да продължи да заседава извънредно този следобед, а впоследствие от РЗС редактираха предложението си и от комисията отпаднаха имената на Първанов и Марин.

По този начин констутуцията няма да бъде нарушена, аргументираха се те.

Така, след редакцията комисията остана да разследва помилванията и опрощаванията на дълговете от президенството.

Новото предложение бе подложено на гласуване и одобрено от мнозинството със 105 депутати "за", 46 против, 1 въздържал се.

Комисията ще е съставена от 13 депутати – 6 от които от ГЕРБ, двама от БСП и двама от ДПС, 1 от сините и 1 независим.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати