25 Април 2024 г. Четвъртък

И Цвета Маркова на прокурор, ремонтирала за ?1250 кв./м

2010-08-03 13:40:57

ДСБ ще сигнализира главния прокурор Борис Велчев за случай на "крещяща злоупотреба с власт с цел прикриване на престъпления при преустройството на сградата на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ)".

Това заявиха днес депутатите от "Синята коалиция" Иван Иванов и Методи Андреев – бивш председател на Комисията по досиетата.

Според Иванов шефката на ДКСИ Цвета Маркова е класифицирала публична информация, която показва безстопанственост и злоупотреба с власт с цел прикриване на финансови нарушения при строителството и ремонта на сградата на ведомството, на 7-и километър на бул. “Цариградско шосе”.

По думите му разхищенията са по-големи от тези на бившия социален министър Емилия Масларова при ремонта на Дома за социални услуги в Стара Загора.

"Раздавани са поръчки на определени "наши хора", които след това увеличават цената при преустройството два пъти и половина", посочи Иванов.

Тъмносините са подали сигнал още преди 6месеца до вътрешния министър Цветан Цветанов за нередности при изпълнението на договор за реконструкцията на сградата на ДКСИ.

Последвал одит, който обаче получил гриф класифицирана информация, въпреки че според Иван Иванов в одита няма нито един елемент на класифицирана информация.

Методи Андреев обясни, че обществената поръчка е била спечелена от "Газстроймонтаж" за 18 млн. лева, като към момента са изразходвани над 22 милиона лева.

Сградата няма Акт 15, няма и изградени системи за сигурност, твърдят депутатите.

По думите на Андреев реконструкцията на един квадратен метър от сградата на ДКСИ излиза 1250 евро.

За сравнение той посочи, че строителството на нова страда от подобен тип струва около 600-650 евро за квадратен метър.

"Заради факта, че по сигнала ни за тежките стопански престъпления 6 месеца не се предприема нищо, показва, че очевидно г-жа Цвета Маркова се ползва с висока политическа протекция", заключи Иван Иванов.

За седемте години съществуване ДКСИ е струвала на българския данъкоплатец между 80 и 100 млн. лева.

Затова от ДСБ предлагат комисията да бъде закрита и функциите й да бъдат поети от ДАНС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати