19 Април 2024 г. Петък

Искат Цветанов да каже имената на доверените му съдии

2012-02-15 13:55:02

Във войната между съдебната власт и МВР днес се включиха 46 адвокати от София, Пловдив, Варна и Сливен, които настояват да бъдат осветени имената на съдиите, които ежедневно си говорят с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Защитниците, които участват в наказателни дела, са изпратили писмо до ВСС с копие до председателя на парламента Цецка Цачева и до европейския комисар за правосъдие Вивиан Рединг.

Адвокатите настояват да бъдат оповестени публично имената на съдиите, с които министърът на вътрешните работи комуникира ежедневно и които го подкрепят.

Така според тях ще се "гарантира на подсъдимите по делата, разглеждани от българските съдилища, правото на справедлив процес, включващо и произнасяне от независим и безпристрастен съд (член 6, т. 1 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи)".

Ако се знае с кои магистрати МВР шефът си говори, ще се създадат и реални предпоставки за всеки подсъдим и/или неговия защитник да упражни признатото в НПК право на отвод по всяко конкретно дело, предвидено като гаранция за решаване на спора от независим и безпристрастен съд. 

Реакцията на адвокатите е продиктувана от интервю на Цветан Цветанов  за в. "24 часа"Благодаря на тези съдии, които ежедневно разговарят с мен и са носители на промяната".

На 31 януари 2012 година в сутрешния блок на ТВ7 "Бодилник"Има много съдии, с които аз комуникирам ежедневно и които ме подкрепят."

Адвокатите пишат още в писмото си, че Цветанов оглавява ведомство, чиито служители са разследващи органи в наказателното производство и "ежедневните, неформални разговори за подкрепа с представители на съдилищата, които единствено осъществяват правораздаването по наказателни дела, създават у  нас съмнения в безпристрастността на "много съдии".

МВР шефът Цветан Цветанов започна война със съда, след като влезе в остър конфликт с председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

 

Цветанов заяви, че у него се пораждат съмнения, че Тодорова обслужва интересите на организираната престъпност. Като причина за подозренията си МВР шефът посочи забавянето на делото за наркотрафик срещу сочения за емблематичен подземен бос Васил Маникатов.

Председателят на съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и заведе дело за клевета срещу него.

Съдиите скочиха и срещу операцията Р.А.Л.И.Ц.А., при която беше задържан Валентин Янев-Вальо Бореца в момент на получаване на подкуп.

Според МВР името на операцията е абревиатура от думите - рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия. То обаче удивително съвпада с името на една от съдийките - Ралица Манолова, която е определила мярката за неотклонение, с която Вальо Бореца е пуснат под домашен арест по дело за убийство. Цветанов беше категоричен, че който се разпознава, си е негов проблем.

Още преди излизането на доклада на ЕК Борисов заяви, че конфликтът на вътрешния министър със съдебната власт е контрапродуктивен.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати