29 Март 2024 г. Петък

Барселона се завърна с победа над Леверкузен

2012-02-15 07:59:52
С два гола на Алексис Санчес и един на Лео Меси Барселона спечели убедителна победа с 3:1 в гостуването си на Байер Леверкузен в първи осминафинален мач от Шампионската Лига.

Домакините бяха забъркали истински бетон през първото полувреме, но въпреки това Алексис Санчес успя да открие резултата пет минути преди почивката след подаване на Лео Меси.

След почивката обаче мачът се оживи и домакините изравниха набързо чрез Михал Кадлец. Само три минути след това обаче отново Алексис Санчес върна преднината на каталунците след асистенция на Фабрегас.

Последваха положения и за двата отбора, като за Байер Кастро удари греда, а за Барса Лео Меси направи същото.

Именно аржентинецът оформи крайния резултат две минути преди края, след асистенция на Дани Алвеш.

С това каталунците почти със сигурност се класираха напред в надпреварата и оправиха настроението си след разочароващите резултати в Примера Дивисион.




Още от самото начало Барселона взе топката и наложи тотално териториално преимущество. Каталунците обаче разиграваха прекалено предпазливо и изобщо не застрашаваха вратата на Бернд Лено. Едва в 11-та минута Дани Алвеш опита мерника си от пряк свободен удар от 25 метра, но стреля неточно над гредата.

Първата опасност за домакините дойде в 13-та минута, когато Фабрегас бе изведен в опразнената дясна част на наказателното поле и опита да поднесе на Меси да засече на празна мрежа, но защитник се хвърли и в последния момент изби в корнер. След това при аналогична ситуация отново Сеск пробва ниско центриране в наказателното, което обаче бе пресечено доста по-лесно.

Въпреки преимуществото, първият удар от игра на каталунците дойде в 25-та минута, когато Адриано стреля ужасно неточно над вратата.

Едва в 33-та минута домакините за пръв път достигнаха наказателното поле на съперника и за миг имаше суматоха сред защитата на Барса, но не се стигна до удар към вратата.

Малко по-късно на другия край на терена Лео Меси овладя на гърди едно дълго подаване и нахлу в наказателното поле, но не успя да финтира последния останал пред него съперник.

Към края на полувремето германците започнаха леко да се откриват и в 40-та минута Барселона използва това и откри резултата. Лео Меси получи топката в центъра на терена и изведе изскачащия на скорост в опразнения десен фланг Алексис Санчес, той напредна в наказателното поле и провря топката между краката на вратаря.

През цялото първо полувреме Байер Леверкузен нямаше нито един удар към вратата на Барса, затова бе доста изненадващо когато малко след подновяване на играта домакините успяха да изравнят резултата. В 52-та минута Ведран Чорлука центрира през колебливия Абидал от аутлинията и на далечната греда Михал Кадлец надскочи голмайстора на каталунците Алексис и с глава забоде топката в мрежата.

Голът очаквано донесе настроение в играта на домакините, но ентусиазмът по трибуните трая само три минути, тъй като отново Алексис Санчес вкара втори гол за Барса. При контраатака за каталунците Дани Алвеш се впусна по опразненото крило, но Фабрегас вместо да му подаде на него хитро изведе чилийския нападател в коридор между двамазащитници. Алексис излезе сам срещу вратаря, заобиколи го и вкара на празна мрежа.

Мачът бе станал доста по-отворен и на свой ред Леверкузен можеше да изравни за втори път след още две минути. Тогава Ренато Аугусто игра настойчиво, пребори се с двама защитника на границата на наказателното поле и излезе на стрелкова позиция, но ударът му бе спасен от Валдес.

В 64-та минута Байер бе още по-близо до втория си гол. Тогава Кастро бе изведен в наказателното поле и от трудна, леко странична позиция отправи диагонален удар по земя, който преодоля Валдес, но тресна страничната греда.

Барса обаче също се активизира и направи няколко атаки, преди в 72-та минута да блесне геният на Лео Меси. Аржентинецът тръгна от крилото, пред наказателното поле мушна топката между краката на защитник и от малък ъгъл прехвърли вратаря, но топката се удари в близката греда.

Малко след това отново Меси започна опасна атака през центъра и изведе влезлият като резерва Педро, но той си поведе лошо топката и пропусна чудесна стрелкова възможност.

Треньорът на домакините Робин Дут извърши офанзивна смяна и пусна в игра Щефан Кислинг на мястото на Ролфс. И това за малко да даде мигновен резултата, тъй като Кислинг получи центриране само на 5 метра от вратата и засече от упор с глава, но прекалено близо до Валдес и вратарят на Барса успя да спаси.

Резервата на Барса Тиаго също създаде сериозна опасност, когато в 84 минута центрира остро от фаул и вратарят Лено едва изби с една ръка под носа на чакащия да направи добавка Алексис.

Две минути преди края каталунците сложиха точка на спора с трети гол. При контраатака Меси изведе Дани Алвеш зад защитата леко вдясно. Бразилецът напредна в наказателното поле и вероятно всички очакваха да стреля, но вместо това той изненадващо центрира на далечната греда и там Меси от въздуха засече в мрежата.


Байер Леверкузен - Барселона 1:3


0:1 Алексис 40
1:1 Кадлец 52
1:2 Алексис 55
1:3 Меси 88

Байер: Лено, Швааб, Райнарц, Фридрих, Чорлука (91 Дани), Кадлец, Кастро, Ролфс (77 Кислинг), Бендер, Ренато Аугусто, Шюрле (90 Белараби)

Барселона: Валдес, Алвеш, Пуйол, Масчерано, Абидал, Бускетс, Адриано (70 Педро), Иниеста (60 Тиаго), Фабрегас, Алексис (85 Куенка), Меси
източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати