27 Април 2024 г. Събота

Очакваме растеж през 2013 година

2012-02-14 20:08:21

През 2013 г. се очаква българинът да се сбогува с кризата, а изтънелият му портфейл да стане по-пълен, показват разчети на Центъра за икономическо развитие (ЦИР).

Председателят на центъра Георги Прохаски бе категоричен, че след година усещането за криза би трябвало да спадне в българското общество и да се възстанови оптимизмът към растеж.

Според анализите на центъра в момента по-скоро има замразяване на доходите на българите и инфлация, която намалява потребителната стойност на това заплащане.

"Следващата година би трябвало да е годината, в която както в частния, така и в държавния сектор да има по-сериозно повишаване на доходите", категоричен бе Прохаски.

По думите му би трябвало към този период да е приключило преструктурирането на фирмите и те вече да са преминали през кризисния период.

Прохаски заяви, че българската икономика вече не е в криза и има много позитивни сигнали, които показват, че тя стабилно излиза от цикличната криза, в която е била.

От средата на 2010 г. технически българската икономика расте, отчетоха експертите.

През 2011 г. прогнозите на ЦИР са за растеж от около 2 на сто, а за тази година растежът ще се повиши и вероятно ще е поне от 2,4 и 2,5 на сто.

По отношение на ръста на страните в ЕС и в световен мащаб Прохаски отбеляза, че външната среда не е неблагоприятна за България.

"Дори, ако погледнем Гърция, която четвърта година е в криза, нашият износ за тази страна през последните три години непрекъснато расте", каза в заключение  Георги Прохаски.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати