27 Април 2024 г. Събота

Станишев се въодушеви от победата срещу ACTA

2012-02-14 17:12:12

Оттеглянето на правителството от споразумението АCТА е победа за гражданското общество в България, за хората, които не се страхуват гласно да защитават правата си.

Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, след като по-рано днес стана ясно, че ще бъде спряна процедурата по присъединяването на страната ни към търговското споразумение.

"Спирането на АCТА е и наш успех", отбеляза още Станишев. Преди дни в качеството си на президент на ПЕС той призова евродепутатите от левицата в ЕП и депутатите от партиите-членки на ПЕС в националните парламенти да не подкрепят споразумението.

"Хубаво е, че правителството се вслушва в нашите гласове", коментира днес Станишев.

Според лидера на БСП има нужда от законодателни мерки за защита на интелектуалната собственост, но АCТА не е разумно разрешение. Той е категоричен, че не трябва да се допуска подобни споразумения да се правят тайно, без широко обществено обсъждане.

По тази причина Станишев ще бъде инициатор на европейска конференция за ново споразумение.

"Европейските граждани трябва да получават информация на всяка стъпка. Важно е да са гарантирани техните основни свободи, както и да се спазват основните демократични принципи", аргументира се Станишев.

Депутатите от Коалиция за България пък внасят декларация на Народното събрание срещу АCТА. В текста се посочва, че споразумението противоречи на интересите на българските граждани, а процесът на преговори е протекъл непрозрачно, без хората да бъдат информирани за произтичащите ангажименти.

Депутатите оценяват значението на защитата на правото на интелектуална собственост и напомнят, че страната ни последователно е приемала законови решения в тази посока.

"България е готова и в бъдеще да приема законодателни и институционални решения срещу разпространението на пиратски стоки, но само при постигане на баланс с фундаменталните права на човека и конституционните права на българските граждани", се посочва още в декларацията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати