26 Април 2024 г. Петък

Прасетата с играчки, за да не проявяват канибализъм!

2012-02-14 09:40:24

До 2013 година трябва да бъдат изпълнени европейските изисквания при свиневъдните ферми за хуманно отношение на животните.

"Не е толкова трагично положението. По-голяма част от фермите вече отговарят на тези условия. Останалите имат план до края на годината, в който трябва да се преструктурират, така че ще отговорят. Но каквото и да коментираме, това е европейски регламент, трябва да го изпълняваме", коментира пред bTV земеделският министър Мирослав Найденов.

За хуманното им съществуване са необходими помещения, в които да бъдат къпани, за да се осигурява и поддържа определен микроклимат. Не става обаче въпрос за специални душ-кабини и климатици, уточни той.

"Трябва да има играчки, да, за да могат прасетата да си играят с тези играчки, за да не проявяват канибализъм", добави министърът.

"Важното е да се каже всъщност, че тази година ние сме заделили 50 млн. лв., които да отидат в птицевъдния и свиневъдния сектор, за да могат те да покрият тези изисквания и да бъдат конкурентоспособни на своите европейски колеги", добави Найденов. В момента около 800 хил. са прасетата в България.

Дървата за огрев са голям проблем, който съществува, призна още министърът. Кризисната ситуация е наложила да влязат в употреба предварително подготвяни промени в Закона за горите, обясни Найденов и допълни, че вече са минали на първо четене в парламента.

Спешните мерки включват разрешение на държавните горски предприятия да добиват дървесина и качване на 42% от продажбата на дървесина на стоковата борса.

"Ако едно водно съоръжение не отговаря на изискванията за безопасност, то ще бъде източвано принудително".

Така Мирослав Найденов смята, че ще бъде решен проблемите с язовирите и собствеността върху тях, които попаднаха във вниманието на обществото след трагедията в село Бисер.

По думите му се подготвят нужните нормативни промени, които ще позволят на компетентните държавни органи да се намесват при нужда, а собствениците няма да могат да се противопоставят.

Той уточни, че в момента четири министерства отговарят за язовирите – на околната среда и водите, на енергетиката, регионалното и на земеделието.

Според него собствеността може да е различна, но трябва да е ясно кой следи за безопасността, кой прави предписанията и кой носи отговорност.

Съществува предложение, според което "Язовири и каскади"Тези, които отидоха в гробовете, те са по-важни. Когато съоръжение не отговаря на изискванията, ще бъде източвано принудително", отсече земеделският министър.

Земеделският министър съобщи, че всички язовири, които към момента застрашават населението, се източват аварийно. По думите му в тяхното стопанисване се преследва една цел - приходи за общината или за кмета.

Найденов обяви, че е намерено голямо количество риба в залетите къщи на село Бисер, което еднозначно говори за зарибяване.

"Има следствие и се надявам разследващите органи да разберат за какво става въпрос и да има възмездие. Не можем да продължаваме да заравяме хора в земята", смята министърът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати