25 Април 2024 г. Четвъртък

САЩ пред споразумение за радар от ПРО в България

2010-08-03 13:08:00

САЩ очакват, че още 2011 г. ще започне да функционира системата за ПРО, предназначена за защита от иранските ракети, отбелязва радио "Гласът на Америка".

Според "Вашингтон пост" Пентагонът е близо до постигане на споразумение с България или Турция за разполагане на радари, които да проследяват траекторията на балистичните ракети, изстреляни от Иран.

Изданието твърди, че поставянето им в някоя от двете държави ще даде възможност през 2011 г. да бъде пусната в действие първата фаза на щита.

След три години ще започне следващият етап от създаването на системата за противоракетна отбрана, при който ще бъдат разположени ракети-прeхващачи. Системата за ПРО в Европа ще заработи пълноценно през 2020 г. 

В средата на юни на заседание на сенатската комисия по въоръжени сили американският военен министър Робърт Гейтс заяви, че Иран е в състояние да атакува Европа (или американските военни обекти на територията на европейски страни) с помощта на стотици ракети.

Той се позова на данни от американското разузнаване, според които, ако се стигне до иранска атака, тя няма да бъде под формата на изстрелване на една-две междуконтинентални балистични ракети, а на стотици ракети със среден и малък радиус на действие.

 

За разполагането на елементи на ПРО у нас се говори още от средата на 2008 година.

През април т.г., при срещата на Бойко Борисов с американския президент Барак Обама, премиерът ни настоя България да попадне под защитата на американския противоракетен щит.

Месец по-късно и президентът Георги Първанов настоя за същото, но призова ПРО на САЩ да бъде част от стратегията на НАТО за сигурност в Европа и Близкия изток.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати