29 Март 2024 г. Петък

Стандартът "абсолютна необходимост" с грижа за правата на хората

2012-02-13 20:27:10

Въвежда се стандартът "абсолютна необходимост" при използването на оръжие, физическа сила и помощни средства от полицейските органи.

Това е основен акцент в проекта за промени на Закона на МВР, който е публикуван на сайта на вътрешното министерство.

Проектът забранява използването на животозастрашаваща сила за задържане или предотвратяване бягството на лице, извършващо или извършило ненасилствено деяние, ако лицето не представлява опасност за живота и здравето на другиго, съобщават от БХК. 

Законопроектът е дело на работна група под ръководството на зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, която включваше експерти на министерството, прокуратурата, омбудсмана и представители на неправителствения сектор.

Сред тях беше и адв. Маргарита Илиева, заместник-председателка на Българския хелзинкски комитет (БХК) и ръководителка на правната му програма.

 

„Моментът е изключителен. МВР прави нещо съществено ценно за правата на хората. За пръв път тази институция поема честно отговорност за полицейското насилие. Предизвикателството сега е пред другите институции, да подкрепят това достойно усилие. Няма да имат оправдание пред гражданите, ако не го направят”, каза адв. Маргарита Илиева. 

Точно преди една година БХК стартира кампанията си “. На проведената през февруари 2011 г. в София кръгла маса по темата присъствалите представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, както и на различни правозащитни организации, се съгласиха, че държавата трябва да проведе нужните реформи в законодателството, за да се справи със сериозните проблеми, свързани с полицейското насилие и произвол. 

Тогава БХК представи своя анализ на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за полицейска бруталност срещу България, според който за 12 години ЕСПЧ е произнесъл 27 осъдителни решения срещу България по 26 дела за полицейско насилие. 

Близо 906 000 лева обществени пари е похарчила държавата към оня момент за обезщетяване на потърпевшите от полицейски безчинства. 

От години ЕСПЧ се произнася, че със самия този закон България нарушава правото на живот. В същото време държавата не реформираше уредбата и практиката, заради които толкова пъти е осъдена.

През май 2011 г. към Министерството на вътрешните работи се създаде работната група със задача да предложи изменения в законодателството, позволяващо на полицията да употребява сила и оръжие, без това да е абсолютно необходимо. 

- задължение да се преустанови употребата на оръжие незабавно след постигане на нейната законна цел;

- задължение за полицейските органи да вземат всички мерки за опазване живота и здравето на лицата, срещу които са насочени физическата сила и помощните средства;

-  правило за предварително планиране на полицейските операции и тяхното контролиране в хода на изпълнението така, че всеки риск за човешкия живот и здраве да е минимален.

В мотивите на законопроекта се отчита, че само промяната в закона няма да е достатъчна, за да се ограничи полицейското насилие. 

Ще бъдат необходими и допълнителни мерки като качествена подготовка на полицейските служители,  структуриране на ефективен и независим орган за разследване на твърдения за превишени правомощия,  своевременни вътрешноведомствени проверки при твърдения за превишени правомощия. 

Нужни са и  възпиращи административни и наказателни санкции за нарушителите. Предвижда сe законът да бъде гласуван и да влезе в сила на 1 юли 2012 година.   

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати