18 Април 2024 г. Четвъртък

Вдигат пенсиите догодина, ама ако има пари

2012-02-13 15:09:25

Всички пенсии ще бъдат актуализирани от 1 януари 2013 г. с определен процент, но само ако има пари в бюджета.

От началото на следващата година ще бъдат увеличени еднократно заплатите на държавните служители, за да поемат плащането на личните осигурителни вноски.

Това са част от мерките, за които са се договорили кабинетът и социалните партньори по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

"Сега държавата плаща изцяло осигуровките, предвижда се както е в реалния сектор в икономиката, държавните служители да плащат 40%, държавата 60%, като това бъде съпроводено с еднократно целево увеличаване на техните възнаграждения, така че реалният доход, който получават, да не бъде намален", съобщи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Актуализирането на пенсиите ще става според възможностите на приходите в бюджета. 

БСК е заявила на заседанието на тристранката своята позиция, че трябва да се води политика за равнопоставената индексация на всички пенсии. 

Това означава, че когато държавата увеличава минималната пенсия, със същия процент би трябвало да бъдат увеличени и останалите пенсии, без значение от техния размер. 

На заседанието на Националния тристранен съвет е било обсъдено още в силовите ведомства да се въведе възраст за пенсиониране, освен изисквания стаж.

Васил Велев коментира, че вноските на работещите в системата на отбраната и на МВР ще се повишат, тъй като размерите на пенсиите там не отговарят на внасяното сега от държавата. Оценката е, че би трябвало да се завишат от порядъка на 15% от плащаните осигуровки, за да се получи такова съответствие.

И от трите страни се подкрепя предложението да се криминализира умишленото укриване на осигуровки като едновременно с това се намали лихвата за забавяне на плащанията за осигуровки. В момента тя е основен лихвен процент плюс 20 пункта, докато за всички останали държавни вземания е основен лихвен процент плюс 10 пункта.

До края на април ще бъдат предложени конкретни мерки за затягане на контрола при отпускане на инвалидните пенсии.

"Бяхме информирани, че се работи по инвалидните пенсии и ще се внесат до следващото заседание предложения и разчети. Министър Тотю Младенов увери, че всички социални плащания, които нямат осигурителен характер, ще бъдат извадени от НОИ от 1 януари 2013 година и вкарвани в системата за социално подпомагане", съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица се предлагат промени във връзка с удължаването на периода, от който се изчисляват паричните обезщетения за безработица - от 18 на 24 календарни месеца.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров се обяви против идеите на финансовия министър Симеон Дянков за промени в закона за Сребърния фонд.

"Сребърният фонд е част от фискалния резерв и не е много уместно да насочваме средства от него към вътрешния дълг или към плащането на външния дълг. Няма държава в ЕС, която да финансира своя вътрешен дълг от собствения си държавен резерв", коментира Димитров.

Сред идеите са средствата от фонда да бъдат инвестирани в държавни ценни книжа, както и на български и на световни фондови борси.

Според Пламен Димитров фондът трябва да бъде управляван консервативно и да носи прилична, не непременно висока доходност.

Важно е да бъдат гарантирани средствата на Сребърния фонд, които в момента възлизат на 1 млрд. и 800 млн. лева, смята Димитров.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати