29 Март 2024 г. Петък

САЩ: Падането на сирийския режим е въпрос на време

2012-02-13 08:56:36

Падането на сирийския режим на президента Башар Асад е въпрос на време, заяви шефът на канцеларията на Белия дом Джейкъб Лу, цитиран от Асошиейтед прес.

САЩ и съюзниците им оказват силен финансов натиск над Сирия и правителството на Асад усеща последиците от него, добави Лу.

Бунтовниците се опитват да свалят Асад и насилието се разраства. Преходът от тирания към демокрация е много труден, продължи съветникът на президента Барак Обама. Бруталността на режима на Асад е неприемлива и на нея трябва да се сложи край. Няма съмнение, че този режим ще падне, въпросът е кога, каза Джейкъб Лу пред телевизия Фокс Нюз. 

Междувременно Арабската лига прекрати наблюдателската си мисия в Сирия и призова Съвета за сигурност на ООН да изпрати съвместна мироопазваща мисия на ООН и Арабската лига в Сирия, предадоха световните агенции.

В резолюция, приета на срещата на външните министри на Арабската лига в Кайро, се отправя призив "да се отворят комуникационни канали със сирийската опозиция и да й се предостави всякакъв вид политическа и материална подкрепа". 

Министрите призоваха сирийската опозиция да се обедини. Те обявиха, че ще започнат контакти с опозицията в Сирия, предлагайки политическа и финансова подкрепа. Арабските дипломати „ще отворят канали за комуникация с сирийската опозиция и ще предложат пълна политическа и финансова подкрепа, призовавайки я да обедини редиците си”, гласи изявлението на Лигата.

В резолюцията се заявява, че насилието срещу цивилни в Сирия е нарушение на международните закони и "извършителите заслужават наказание". В документа се потвърждава призивът към арабските страни да наложат икономически санкции на Сирия и се обявява решение да се прекрати дипломатическото сътрудничество с Дамаск.

Арабската лига призовава страните членки "да прекъснат всички форми на дипломатическо сътрудничество с представителите на сирийския режим в държавите и международните институции и конференции", се казва в документа.

Министрите приветстват предложението на Тунис да е домакин на конференция на "Приятелите на Сирия" на 24 февруари, на която ще се търсят начини за решаване на сирийската криза.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати