20 Април 2024 г. Събота

NASA и ESA се разбраха за първа съвместна мисия на Марс

2010-08-03 13:04:38

NASA и Европейската космическа агенция (ESA) постигнаха споразумение за първата съвместна научна програма за изследване на Марс и съставиха списък на оборудването, което ще бъде използвано в хода на няколко мисии до Червената планета, съобщава РИА Новости, като цитира съобщения на агенциите.

Целта на съвместната програма е оценка на Марс като динамична система, включваща съвременното състояние и климата в предишните епохи, климатичните цикли, геологията и възможностите за съществуване на живи системи върху планетата.

Първата част на съвместната програма предвижда пускането на безпилотния модул ExoMars Trace Gas Orbiter, предназначен за детайлно изследване на марсианската атмосфера.

Особено внимание ще се обърне на т.нар. смесени газове, чиято концентрация в атмосферата е много малка. Сред тях учените планират да изучат детайлно количеството и разпределението на метана, следи от който са открити в хода на предишните мисии. Както смятат учените, този газ може да има биологичен произход и да указва за съществуването на някакви форми на живот.

Освен това спътникът ще служи за базов модул за връзка с далечните безпилотни автоматични мисии на Марс, първите от които са предвидени за 2018 г.

След обявяването на открития конкурс ръководството на съвместната програма избра 5 от 19 предложения за научно оборудване на кораба, дадени от различни научни групи от целия свят. Заявките са постъпили още през януари т.г., след което експертите се заеха с оценка на потенциалната научна ефективност и рисковете, свързани с използването на един или друг тип изследователски уреди.

Според решението на съвместната комисия, на борда на ExoMars Trace Gas Orbiter ще бъдат разположени няколко инфрачервени спектрометра с висока резолюция, които ще позволят да се определи наличието в марсианската атмосфера на едни или други газови молекули дори в много малки концентрации. Ще може да се състави карта на разпределението на компонентите на атмосферата над повърхността на Червената планета.

В допълнение към това отделен спектрометър ще фиксира всеки ден глобални климатични данни, ще определя количеството прах, изпаренията и други параметри, служещи като спомагателни данни за анализ.

Освен това спътникът на Марс ще бъде снабден със стереокамера с висока резолюция за построяване на нова глобална карта на марсианската повърхност.

"Независимо един от друг NASA и ESA направиха много забележителни научни открития. Работейки заедно, ние ще престанем да се дублираме, ще разширим нашите възможности и ще можем да разчитаме на резултати, които не могат да се постигнат самостоятелно", отбелязва Ед Вайлер от Дирекцията на научните мисии към НАСА.

В съвместната програма са планирани мисии със спускаеми апарати, които ще се връщат на Земята, за да носят на учените образци от марсианския грунт.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати