24 Април 2024 г. Сряда

Гръцкия парламент одобри новото споразумение за по-малко от час

2012-02-13 07:49:48
Гръцкият парламент одобри тази нощ с голямо мнозинство закона за новото кредитно споразумение с ЕС и МВФ, който предвижда страната да предприеме нови мерки за строги икономии в замяна на втори спасителен пакет. Финансовата помощ на обща стойност 130 милиарда евро е жизнено необходима на Гърция, за да избегне изпадането си в неплатежоспособност.

В края на един ден, белязан от многохилядни демонстрации в Атина и Солун, преминали в насилие и палежи в гръцката столица, парламентът прие закона малко преди 1 ч. тази сутрин. От 278 присъстващи депутати (от общо 300), 199 гласуваха за, а 74 - против" (при петима въздържали се).

Законът мина с гласовете на двете водещи гръцки партии. Правителството на премиера технократ Лукас Пападимос, което има тежката задача да преведе Гърция в трудните време, се крепи на подкрепата на социалистите от ПАСОК и консерваторите от Нова демокрация. Двете партии имат в парламента комфортно мнозинство, което им позволи да прокарат закона, въпреки че десетки техни депутати гласуваха против.

В резултат основните гръцки партии изгониха от своите редици общо 43 законодатели, които не подкрепиха закона. Социалистическата ПАСОК изключи 20 от 153-мата членове на своята парламентарна група, а консервативната Нова демокрация - 21 от 83. С това управляващото мнозинство бе намалено от 236 на 193 депутати.

Крайнодясната партия Народен православен сбор (ЛАОС) също изключи двама народни избраници от своите редици, но точно по обратната причина - за това, че подкрепиха закона.

Одобреният от парламента закон има три раздела. Първият се отнася за програмата за обмен на стари гръцки държавни облигации за нови, вторият - за рекапитализацията на банките, които ще бъдат компенсирани от европейските фондове за парите, които ще загубят от отписването на част от дълга на Гърция, а третият - за правомощията на премиера Лукас Пападимос и министъра на финансите Евангелос Венизелос да подпишат новото кредитно споразумение.

Докато гръцките депутати обсъждаха закона, Атина бе обхваната от насилие и погълната от огън. Над 80 души, сред които 30 полицаи, бяха ранени. 25 души бяха арестувани при най-сериозните размирици в Атина от години.

В гръцката столица бяха регистрирани около 40 палежа. Подпалени бяха затворено кино, банки, магазини, офис сгради и кафенета. Мародери разграбиха десетки магазини. Повечето от демонстрантите бяха мирни, но полицията влезе в сблъсъци с общо около 2 хиляди анархисти с черни качулки, въоръжени с петролни бомби и прътове, на десетки "фронтове" из града. По-рано около 55 хиляди демонстранти по данни на полицията се събраха на протестен митинг пред парламента, охраняван от над 3 хиляди полицаи. Гъсти стълбове от черен дим се издигаха към небето на фона на горящи сгради.

За разлика от предишни протести, анархистите бяха аплодирани от останалите демонстранти. В протеста се включиха световноизвестният композитор Микис Теодоракис, на 86 години, и левият политик ветеран Манолис Глезос, на 89 години, свалил през 1941 г. нацисткото знаме със свастиката, издигнато пред Акропола от германските окупатори на Гърция през Втората световна война.

Приетият от гръцкия парламент тази нощ нов план за икономии с цел отпускане на нов заем за страната, застрашена от фалит, е водеща тема за чуждите издания.

Горчивият хап, който ще трябва да изпият гърците, включва десет нови мерки за икономии и реформи, които да се харесат на кредиторите, пише в. "Фигаро". За да се спре покачването на безработицата и да се подобри конкурентността на страната ЕС и МВФ поискаха от Гърция намаляване с 22 процента на минималната заплата. За хората под 25 години намалението ще бъде от 32 процента. 

До 2015 г. цената на труда в Гърция ще намалее повсеместно със 15 процента. Друга мярка е премахването на автоматичното покачване на заплатите, главно това, което е свързано с трудовия стаж.

Намаляват се разходите за медикаменти, оценени на над 1 милиарда евро. Гръцката здравна система страда от огромен дефицит и в момента в страната тече здравна реформа. 

Намалява се и бюджетът на отбраната с 300 милиона евро. Военните разходи на Гърция възлизат на 4,03 процента от националното богатство. За сравнение във Франция те възлизат на 2,43 процента от националното богатство.

Съкращават се 500 кметски поста. Реформа в териториалната администрация, която беше приета преди две години между впрочем помогна за намаляване на една четвърт от разходите в тази насока.

С 10 процента се намаляват и заплатите на чиновниците, които се ползват от специален режим. Правителството трябва икономиса още 300 милиона евро и ще трябва да реши откъде ще направи тези икономии, за да запълни дупката, отворила се миналата седмица след изоставяне на плановете за намаление на някои пенсии, главно тези на най-бедните.

Гърция ще предприеме и реформа на данъчните служби. Там ще бъдат назначени нови данъчни инспектори, ще се умножат данъчните проверки, а системата за събиране на данъците ще се дигитализира. План за борба с корупцията в данъчната система ще започне да се прилага тази година. Данъчните измами се оценяват на 13 милиарда евро.

Гърция ще продължи и програмите по приватизация през първата половина на 2012 г. Тогава четири държавни компании /водоснабдителната, газовата, хазартната и петролната/ ще бъдат приватизирани. Очакваните печалби са от 4,5 милиарда евро. Правителството закъсня с плановете в тази насока и успя да събере през миналата година едва 1,3 милиарда евро от приватизация, а си беше поставило цел от 5 милиарда евро.

Атина ще изпрати 15 000 чиновници в така наречения резерв от работна ръка. Те ще получават 60 процента от заплатите си. Подобна мярка беше приета миналия октомври, но според наблюдатели не е била приложена добре. В Гърция всеки пети служител е държавен чиновник.

На базата на приетия план за оздравяване на гръцките финанси, Гърция иска до петък да успее да представи оферта за преструктуриране на дълга си, съобщава в. "Монд", цитиран от БТА.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати