29 Март 2024 г. Петък

Код "оранжев" и обилен снеговалеж за цялата страна

2012-02-13 07:30:26

В почти цялата страна вали сняг, като в Западна и Северна България духа силен вятър, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Според прогнозите на синоптиците днес градусите ще се покачат, но за кратко.

Максималните температури от минус 4° в Северозападна до плюс 5° в Югоизточна България. В София следобед към минус 5°.

"Оранжев" код е обявен в почти цялата страна, с изключение на 5 области, където е жълт.

В Благоевградска, Хасковска, Ямболска, Бургаска и Варненска област днес ще вали дъжд.

Времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете внимателни, съветват властите.

Заради паднала лавина е затворен пътят Кюстендил-София, съобщиха от Областното пътно управление.

Снежната маса е паднала на територията на област Перник. Всички моторни превозни средства се пренасочват по обходен маршрут Кюстендил-Дупница-Драгичево-София.

Въведени са временни ограничения за движението на товарните автомобили.

В столицата автобусният транспорт закъснява с над 10 минути, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Заради обилния снеговалеж в столицата задръствания са се образували на бул. "Александър Малинов" в Младост, "Цариградско шосе", бул. "Гоце Делчев", бул. "България", бул. "Сливница" и Ректората на Софийския университет.

От Столичната община съобщиха, че в 8 часа е започнало обработването на улиците, по които се движи масовият градски транспорт.

В момента се правят обработки във всички райони на София. За да се извърши механизирано почистване на снега, временно ще се затварят определени участъци на улиците.

Заради усложнената обстановка от общината съветват шофьорите да бъдат внимателни, да карат с оборудвани при зимни условия автомобили, да спазват дистанция, както и да паркират само на определени за това места, за да не затрудняват работата на снегорините.

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, съобщиха от АПИ.

Остава бедственото положение за общините Харманли, Свиленград и Любимец, където продължават спасителните и аварийно-възстановителните работи, съобщиха от МВР.

Сили на военното министерство са доставили питейна вода в селата Васково, Оряхово, Дрипчево, Изворово и Черепово, община Харманли.

Продължава работата за възстановяване на дигите на река Марица в района на Свиленград. Прокаран е около 550 м път до дигата и е започнала работа по нейното същинско възстановяване.

Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. Няма преливащи язовири от каскадата "Арда", нивото им продължава да спада.

Продължава контролирано да се освобождава обем чрез основните изпускатели в язовирите „Тракиец”, „Г. Трайков”, „Йовковци”, „Долни Чифлик”, „Г. Чифлик” и „Пчелник”.

Дадени са предварителни указания за понижаване на водните нива в потенциално опасните язовири и е организирано постоянно наблюдение за състоянието им.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати